Datum objave: 11. Studeni 2016

Nema razloga da mu ne vjeruje: Goran Pauk prihvaća poreznu reformu ministra Marića

Šibenik News
Šibenik News

Izmjene financiranja jedinica lokalne i područne samouprave jedan su od prijedloga nove Vlade koje bi trebalestupiti na snagu u siječnju 2017. godine. O tome su, među ostalim, danas razgovarali i svi župani u Vukovaru na 45. po redu sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

 

Članovi izvršnog odbora su se, obzirom na aktualnu situaciju i poreznu reformu, osvrnuli na promjene u financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

- Glede porezne reforme prihvaćamo rasterećenje rada, ali s obzirom na praksu, oprezni smo oko ukidanja dijela prihoda iz poreza na dohodak. To će znatno smanjiti proračune gradova I županija. Nema razloga da ne vjerujem ministru Mariću koji tvrdi da će nam do zadnje lipe sve neprihodovano iz dohotka biti vraćeno kroz proračune iz drugih izvora. S obzirom na dosadašnju praksu izražavamo veliki oprez jer očekujemo dobiti konkretne podatke iz kojih izvora, na koji način i kojom dinamikom će sredstva biti namaknuta u županijske proračune - izjavio je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

 

- Situacija je puno ozbiljnija dugoročno gledajući. Bojim se da nećemo imati iz izvornih prihoda sredstva za financiranje EU projekata i to će se dogoditi svima. Upravo zbog toga, radeći na proračunu za 2017. godinu morali smo odustati od nekoliko odličnih i kvalitetnih projekata - naglasio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

 

Članovi Izvršnog odbora raspravljali su također i o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

 

- Uočili smo da pojedine jedinice lokalne samouprave uopće ne mogu strateški planirati razvoj i jedva financijski opstaju. Nadamo se da će novi indeks razvijenosti tu situaciju poboljšati. Zajednica će također predložiti neke od modela izravnanja, ali se s općinama I gradovima mora usuglasiti bolji sustav kako bi svi imali jednake uvjete za razvoj - kazao je varaždinski župan, Predrag Štromar.


Na kraju sjednice, članovima Izvršnog odbora predstavljeno je istraživanje medijske slike po županijama, rad Hrvatskog centra za razminiranje te Hrvatsko nacionalno vijeće u Vojvodini.
 

Iz kategorije: Vijesti