Datum objave: 10. Studeni 2016

Škole u županiji podijeljene oko inicijative '30 dana bez domaće zadaće'

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Marko Ferek, predsjednik udruge za razumijevanja ADHD-a 'Buđenje' postavio je zanimljivi izazov za učitelje, odnosno učiteljice i njihove učenike pokrenuvši akciju '30 dana bez domaće zadaće'.


Njegovu akciju prihvatili su brojni učitelji diljem Hrvatske, pa tako i na području Šibensko – kninske županije.

 


Djeca prva četiri razreda osnovnih škola već danima kod kuće ne pišu svoje domaće radove, dok će im se kolege iz nekih drugih škola tek pridružiti.

 


Naime, dok neke obrazovne ustanove poput Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša o tome ne razmišljaju, brojne su one koje o tome tek trebaju odlučiti na sjednicama koje im prethode.

 


- Mislim da se nitko od naših učitelja nije uključio u akciju, a smatram da ne možemo samo tako ad hoc odlučiti o tome jer smo najveća škola na području Hrvatske zajedno sa svim područnim školama koje pokrivamo. Dakle, nismo ušli u akciju iz čisto organizacijskih razloga, a mislim da se o tome i razgovara s našim učiteljima da bi mišljenja bila podijeljena – kazao je Saša Kolombo, ravnatelj OŠ A.M. Petropoljskog.

 

 

Unatoč činjenici da drniški učenici i dalje pišu svoje domaće zadaće, ravnatelj Kolombo ističe kako ne vidi razlog zašto se učitelji ne bi upustili u ovaj izazov no da bi se tomu pristupilo potrebno je napraviti sve prethodne radnje.

-Treba razgovarati s roditeljima, učiteljima. Vidjeti slažu li se oni s tim i sve to napraviti bez pritiska – zaključuje Kolombo.

 

 

O tome se danas razgovaralo i u Osnovnoj školi Pirovac čije učiteljice, kako nam kaže ravnateljica Mirjana Božić nisu zainteresirane svojim učenicima olakšati učenje tridesetodnevnim ukidanjem domaćeg rada.

 

- Razgovarali smo i učiteljice nisu zainteresirane jer, pored toga, angažirane su na dosta toga, a kako ovo i nije preporuka ministarstva nego Facebook grupa, odlučili smo da nećemo ukidati pisanje domaće zadaće – objasnila je ravnateljica Božić.

 

Njihovo mišljenje dijele i u Osnovnoj školi Rogoznica gdje učitelji i učiteljice nisu prihvatile izazov pa će i rogoznički mališani gradivo iz školskih klupa još jednom utvrditi kod kuće pišući domaće zadatke.

 


Na temu postavljenog izazova koji je Ferek doista uputio učiteljima putem Facebook grupe razgovarat će se i u šibenskim osnovnim školama i to u OŠ Faust Vrančić i OŠ Juraj Šižgorić. Ravnateljice obje škole, Snježana Ćaleta i Ivana Rupić pozdravljaju inicijativu.

 

- Zasad se nismo odlučili na ukidanje pisanja zadaće, ali trebali bismo imati sjednicu kada ćemo o tome porazgovarati. Ako se odlučimo ukinuti, onda će to biti u idućem polugodištu – otkrila nam je ravnateljica Rupić.

 

 

Ravnateljica Ćaleta, također, kaže kako će se o tome razgovarati na sjednici, ali da bi voljela da njene kolege učitelji prihvate ovaj izazov jer smatra da bi i mimo inicijative '30 dana bez domaće zadaće' djeci trebalo smanjiti dio obveza, barem ovih kod kuće.

 

- Dok sam predavala svojim učenicima najčešće nisam davala domaće zadaće, trudila sam se što više toga napraviti tijekom sata, a izbjegavala sam davati zadatke preko vikenda ili tijekom praznika jer smatram da se djeca imaju pravo odmoriti – priča ravnateljica Ćaleta kojoj zadavanje domaće zadaće nije bio prioritet.

 


- Možda se ne bi trebalo ukinuti u svim predmetima poput matematike, fizike, ali u nekima bi se trebalo smanjiti. O kompletnom ukidanju nisam razmišljala – kaže nam prva žena šibenske osnovne škole.


Osim u Osnovnoj školi Vodice, akcija '30 dana bez domaće' zadaće na snazi je i u jednoj kninskoj školi i to u OŠ dr. Franje Tuđmana na satu učiteljice Jagode Nakić Baković.

 


U Facebook grupi '30 dana bez domaće zadaće' već prvih dana nakon početka ukidanja četverotjednog ukidanja domaćih radova, učiteljice i učitelji prenose uglavnom pozitivne reakcije svoje djece.

 

Također, ovaj projekt za neke hrvatske učitelje zapravo je odluka koje se drže već duže vrijeme i pri njoj će ostati dok pisanje domaće zadaće ne postane zakonska obveza svakog učenika.
 

Iz kategorije: Vijesti