Datum objave: 08. Studeni 2016

Šibenska delegacija otišla u Bruxelles pa 950. obljetnicu predstavila pred dvoje (hrvatskih) EU zastupnika

Šibenik News
Šibenik News

Delegacija iz Šibenika predvođena gradonačelnikom Krešimirovog grada, Željkom Burićem i predsjednikom Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika, Ivicom Poljičkom započela je s programom predstavljanja najstarijeg hrvatskog samorodnog grada u Europskom parlamentu u Bruxellesu.


Svečano izaslanstvo od 62 člana među kojima su direktori i predstavnici gradskih tvrtki, ravnatelji i djelatnici javnih ustanova iz Šibenika održalo je konferenciju na temu 950 godina starog prvog pisanog spomena Šibenika kao grada u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Darovnica je pročitana europskim zastupnicima i to tek nekolicini njih, Ruži Tomašić i Dubravki Šuici, dok su njihovi kolege, također hrvatski EU zastupnici Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Marijana Petir te zastupnik Slovenije u Europskom parlamentu prisustvovali otvorenju izložbe o povijesnim osobama i kulturno - povijesnom bogatstvu kraljevskog grada koju je priredio Muzej grada Šibenika. 


Hrvatskim zastupnicima i sebi samima šibenski kulturnjaci, političari, poduzetnici i ini poslovnjaci otpjevali 'Šibensku baladu', svečanu himnu Krešimirovog grada, a zastupnica Ivana Maletić za Radio Šibenik objasnila je kako su preostalih 750-ak EU zastupnika iz 28 zemalja članica Europske Unije upravo na današnji dan bili zauzeti neodgodivim obvezama koje su iz spriječile da sudjeluju na konferenciji.  

 


Hrvatski zastupnici uz kolegu iz Slovenije imali su priliku pogledati i film 'Faustov let' redatelja Željka Petreša.

 

 

Iz kategorije: Vijesti