Datum objave: 04. Studeni 2016

Strikomanova 'Terra Croatica' nakon Pariza konačno i u Vodicama

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Gradska knjižnica Vodice doista je zasukala rukave i pošteno se uključila u obilježavanje manifestacije Mjesec hrvatske knjige. U program planiran za danas i sutra, 4. i 5. studenog, uključili su i svog sugrađanina, poznatog fotografa Šimu Strikomana koji polako, ali sigurno, nakon Hrvatske, osvaja i ostatak Europe sa svojom milenijskom fotografijom od koje, kako kaže, namjerava napraviti instituciju u čiji bi rad bili uključeni brojni ljudi, ne samo on kao fotograf.

 

'Terra Croatica' naziv je izložbe koja će biti otvorena danas, a riječ je o mapama fotografija koje dočaravaju ljepotu hrvatskih gradova. Od Strikomana doznajemo da će biti izloženo 15-ak takvih mapa.

 

- Vrhunac te priče svakako je da je Francuska nacionalna knjižnica otkupila nekoliko tih mapa pa se one danas nalaze u Parizu, sad po prvi put izlažemo i u Vodicama. Fotografije koje se nalaze u mapama mogu se izdvojiti, mogu se uokviriti i mogu poslužiti za uređivanje na primjer apartmana. Postoji oko 15 tisuća mapa Terra Croatia, ali kod sebe nemam nijedan komplet. Sve mape odu – odaje nam lijepe vijesti, priznajući, pak, da je riječ o 'skupom sportu'.

 

Naime, Strikoman nam govori da je samo tiskanje tih fotografija, odnosno mapa skupo, a ni snimanje nije previše jednostavno. Kako kaže, kad je snimao Kutijevo, dogodilo se da je 19 puta išao iz Vodica prema tom gradu da bi dobio potreban materijal.

 

Osim Strikomanovih mapa, Vodičani će moći poslušati razgovor s autorom, ali i pogledati desetominutni film koji je sniman na otoku Bolu, a na temu knjiga i tamošnje knjižnice kao i poznate Zmajeve špilje pa ne čudi što je film nazvan Bookbol.

 

Otvorenje izložbe 'Terra Croatia' kako i promocija filma planiran je u multimedijalnoj dvorani vodičke Knjižnice s početkom u 19 sati.

 

A u subotu, 5. srpnja, na istom mjestu najmlađi stanovnici Vodica bit će u prilici okušati se u natjecanju u slaganju puzzli s motivima milenijskih fotografija. Ovo nije prvo ovakvo natjecanje. Prvo je održano u Hrvatskoj Kostajnici, a sad stiže i na more.

 

Foto: Strikoman u akciji snimanja milenijske fotografije na temu šibenske kape 

 

- Riječ je o edukativnom natjecanju, edukativnim puzzlam jer svaka slika ima svoju priču zašto je nastala, govori o gradu, o temi zbog koje je nastala, prezentira mjesto. Smatram da je posebno zanimljivo djeci – objašnjava Strikoman, dodajući da će svi sudionici, nakon završetka natjecanja, dobiti na poklon puzzle koje su slagali, a najbrži među njima dobit će i poseban poklon.

 

Iako je natjecanje prvenstveno namijenjeno djeci, Strikoman iz iskustva govori kako će mu se priključiti i stariji jer je puzzlama teško odoljeti.

 

- Važno je da se svi nađemo, da se družimo – zaključuje Strikoman koji ne namjerava stati na ovom.

 

Razmišlja o prvenstvu u slaganju puzzli, milenijske fotografije polako pretvara ne samo u slagalice kojih već sad ima oko 4 tisuću, već i u magnetiće, šalice s motivima s fotografija. Cijelu priču želi dignuti na jedan viši nivou, uključiti veći broj ljudi, a 'šuška' se i o angažmanima u Češkoj, Austriji, Ukrajini.

 

Iz kategorije: Vijesti