Datum objave: 26. Listopad 2016

Od ministra Kujundžića traže da s pročelja kninske bolnice izbrišu oznaku veteranske bolnice

Šibenik News
Šibenik News

Tomislav Čolak, prvi čovjek radnog predsjedništva Koordinacije braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina, uputio je otvoreno pismo ministru zdravstva, Milanu Kujundžiću. Osim lijepih riječi ministru Kujundžiću na novom radnom mjestu, Čolak upoznaje nasljednika Darija Nakića i Siniše Varge o sve većem broju umirućih hrvatskih branitelja.

 

- . Smrtnost hrvatskih branitelja povećava se svake godine , tako da u 2016. godini dnevno prosječno umire najmanje 10 hrvatskih branitelja. Kao što vidite veoma je niska prosječna životna dob hospitaliziranih, a posebno umrlih hrvatskih branitelja, što ne bi bilo čudno za jednu srednjoafričku državu, ali je čudno i na sramotu zdravstvenog sustava jedne države članice Europske Unije - stoji u otvorenom pismu naslovljenom na prvog čovjeka Ministarstva zdravlja RH. 

 

Dio problema riješen je, navode iz Knina, otvaranjem niza veteranskih bolnica u Zaboku, Ogulinu, Vukovaru, pa tako i onom u Kninu. Međutim, kažu, uskoro nakon otvorenja i osposobljavanja tek jedne bolničke prostorije namijenjene braniteljima, tu sva priča staje. Poštenije bi bilo, piše u pismu, skinuti natpis s bolničkog zida koji se odnosi na veteransku bolničku ustanovu.

 

- Bolnice su samo dobile ploče s nazivom da su i veteranske, a od posebne zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje nije bilo ništa, iako znanstveno-istraživački projekt je dokazao da su hrvatski branitelji rizična skupina i da im je potrebna specifična zdravstvena skrb.
Postavlja se pitanje jesu li te ploče postavljene s ciljem kako bi se javnosti i hrvatskim braniteljima pokazalo da se Ministarstvo zdravstva brine o hrvatskim braniteljima, a u stvari su se hrvatska javnost, a posebno hrvatski branitelji namjerno obmanjivali, jer se sadržajno u tim bolnicama koje su proglašene i veteranskim ništa nije promijenilo na dobrobit zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja. Gospodine ministre, molimo Vas, odgovorite nam hoćete li išta promijeniti kako bi Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos u Kninu postala i bolnica koja će brinuti i pružati specifičnu zdravstvenu skrb braniteljskoj populaciji ili će sadržajno ostati bolnica kao i do sada. Ako će bolnica ostati kao i do sada, bez pružanja specifične zdravstvene skrbi hrvatskim braniteljima, onda od Vas tražimo da s ploče na pročelju izbrišete oznaku da je i veteranska bolnica. Bit će poštenije prema javnosti, a posebno prema hrvatskim braniteljima - stoji u otvorenom pismu koje potpisuje Čolak.

 


 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti