Datum objave: 20. Listopad 2016

Prvićani stali uz Pokret otoka, javno predstavljanje u Splitu

Šibenik News
Šibenik News

Predstavnici otoka Prvića sudjelovat će u javnom predstavljanju platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka - Pokret otoka - i u performansu 'Čujte li svoje otoke' koji je dio dvodnevnog događaja Pokret otoka.

 

Pokret otoka – društvena platforma za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, ovu će nedjelju, 23.listopada,, od 12 do 14h na splitskoj Rivi održati javno predstavljanje istoimene platforme i performans “Čujete li svoje otoke?”, kojim će se završiti dvodnevni događaj Pokret Pokreta, otpočeo dan prije, 22. listopada.

 

Pokret  otoka organiziran je kao brodsko putovanje preko četiri srednjodalmatinska otoka – Šolte, Brača, Hvara i Visa – koje okuplja preko 80 sudionika na kreativnom definiranju potreba i stvaranju ideja, s ciljem pozitivnih promjena u otočnom i širem otočnom okruženju.

 

Na povezivanju će, osim otoka domaćina, sudjelovati i predstavnici Korčule, Lastova, Mljeta, Prvića, Silbe te poluotoka Pelješca.


Pokret otoka neformalna je inicijativa nastala kao odgovor na potrebu aktivnih pojedinaca/otočana te potreba njihovih organizacija za umrežavanjem i suradnjom u nastojanjima da podignu kvalitetu života na otocima. Isto tako, Pokret otoka se javlja kao lokalni odgovor na europsko i globalno osvještavanje potrebe za odgovornim i održivim upravljanjem prirodnim i ljudskim resursima.

 

Nastao u listopadu 2015. godine, Pokret otoka je u posljednjih godinu dana uspio okupiti i povezati niz hrvatskih otoka, otočana i raznih otočnih, nacionalnih kao i međunarodnih organizacija. Međuotočna i međusektorska mreža koju Pokret otoka želi razviti, u prvom bi razdoblju djelovanja nastojala riješiti problem fizičke udaljenosti i nepovezanosti među otocima, te kroz virtualnu platformu, koja uključuje trenutne i buduće aktivne pojedince i organizacije, radila na povezivanju i jačanju bogatih potencijala otoka.

 

Čitavo djelovanje Pokreta otoka nastalo je u želji za razvojem otoka koje zadovoljava potrebe današnjice, ali i naglašava odgovornost prema resursima budućih generacija. Takvim odnosom prema društvu, Pokret otoka želi pokazati kako otoci i otočno stanovništvo imaju potencijal da sami budu generatori pozitivnih promjena: takvi otočani već i postoje, a ovo dvodnevno povezivanje otoka i događaj na splitskoj Rivi bit će prilika za njihovo upoznavanje i pridruživanje platformi.

 

Pokret otoka poziva vas na sudjelovanje u događaju na splitskoj Rivi (ispred zgrade Splitske banke) i na podršku inicijativi koja zagovara odgovorni razvoj jednog od najvećih bogatstava Hrvatske – naših “škoja”. Čujte svoje otoke!

 

Organizatori ovog događaja su inicijativa Pokret otoka, umjetnička organizacija BESA (otok Vis), Savez PlatFORma (otok Hvar) i Savez udruga Clubture (Zagreb), uz partnere udrugu Buđenje (otok Šolta), tvrtke Best of Brač (otok Brač) i Moreplovac (Split), te financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva, Grada Zagreba i LAGa Škoji.

Iz kategorije: Vijesti