Datum objave: 23. Rujan 2016

Metalna industrija u Šibeniku: Od Razvojno - agencijskog centra do Centra kompetencije Alu Tech europskim novcem

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Županija šibensko - kninska dobit će još jednu javnu ustanovu nastalu pod okriljem JU Razvojna agencija šibensko - kninske županije. Sjedište nove ustanove, odnosno Centra za kompetenciju Alu Tech bit će u Šibeniku, točnije u prostorijama Razvojne agencije na području nekadašnje vojarne Bribirski knezovi, a njegov prvi ravnatelj trebao bi biti Zoran Belak.


Vijećnici na sjednici Županijskog vijeća jednoglasno su prihvatili odluku o osnivanju Centra za kompetenciju u kojom će se nastaviti istraživanje i širiti znanje na području metalne industrije s naglaskom na aluminij. Centar Alu Tech nastavak je dosadašnjeg Razvojno - agencijskog centra vrijednog 1,27 milijuna eura čije je osnivanje financirala Županija s 15 posto, a ostali dio fondovi EU.

 

- U rujnu ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova objavilo je natječaj unutar kojeg se pravnim subjektima na području Hrvatske za projekte istraživanja i razvoja, a koji se prvenstveno bave istraživanjem i širenjem znanja pruža mogućnost povlačenja ukupno 105 milijuna eura za centre kompetencije - objasnio je župan Goran Pauk.

 

Alu Tech već sad zapošljava dvoje mladih inženjera, a traženim sredstvima od Ministarstva traže oko 2 milijuna eura, s tim da taj iznos, navodi Mira Lepur, ravnteljica Razvojne agencije, još uvijek može rasti. Župan Pauk, pak, nada se pozitivnom odgovoru resornog Ministarstva na prijavu no da bi se uopće mogli prijaviti na natječja, Županija je morala osnovati jednu takvu javnu ustanovu kojoj odgovara Alu Tech.  

Iz kategorije: Vijesti