Datum objave: 21. Rujan 2016

VIDEO:Četvrt stoljeća od legedarnog uzvika Filipa Gaćine 'Obadva, obadva! Oba su pala!'

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Bio je to šesti dan borbe obrane Šibenika i okolnog područja od srpskog agresora. Dan je počeo obranom od neprijateljskih napada s područja Gaćeleza, no u povijest je ušao zbog rušenja dvaju Jastrebova JNA u more kod Rogoznice.

 

Dogodilo se to na današnji dan, 21. rujna, prije dvadeset i pet godina kada je Filip Gaćina, 23-godišnji primoštenski branitelj pred kamerom snimatelja Ivice Bilana uzviknuo 'Obadva, obadva! Oba su pala!' i ušao u legendu Rujanskog, odnosno Domovinskog rata.

 

Njegov uzvik prenosio se uživo na nacionalnoj televiziji, a euforija mladog vojnika zarazila je cijelu Hrvatsku. Filip Gaćina, poginuo je sedam godina kasnije na terenu kao član Mungosa, kao pirotehničar koji je samo dan nakon zadnjeg izlaska na minsko polje trebao biti uredski radnik daleko od opasnosti. 

 

Gaćina uz snimatelja Bilana bio je raspoređen na Zečevu, zajedno s Goranom Paukom, tada pripadnikom 113. šibenske vojne brigade. Upravo je Pauk srušio jedan od dva neprijateljska aviona. 

 

- Rado se sjetim tih dana ponosa i slave tih zečevskih mojih dana prije 25 godina kada su na današnji dan rušeni ti avioni.'Obadva, obadva! Oba su pala!' što je Gaćina vikao. Pokraj njega je bio Klarić koji je također bio uz kamermana Ivicu Bilana koji je snimao. Mi smo pucali na trocjevnom topu i Neven Livajić na strijeli i, evo, rezultat svi znamo. Nije to bio događaj koji je bio u vojno - strateškom smislu bitan, ali u moralnom smislu u Hrvatskoj, u Hrvata bio je jako, jako važan. Dizao je moral cijeloj državi nakon svih onih negativnih ratnih događanja u samom startu. Dali smo doznanja da je tog navodno moćnog neprijatelja moguće srušiti, moguće je da padne, a pao je, hvala Bogu. Prvo u Šibeniku, a zatim i u ostatku Hrvatske  - prisjetio se Pauk, tada branitelj, danas prvi čovjek Šibensko - kninske županije. 

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti