Datum objave: 19. Rujan 2016

FOTO: ŽVOC-u sustav video nazora za smanjenje broja požara, očuvanje prirodnih ljepota i turizma

Šibenik News
Šibenik News

U prostorijama Županijskog vatrogasnog operativnog centra župan Goran Pauk predao je na korištenje Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije sustav video nadzora putem kojeg će se nadzirati do 500 km2 površine.

 

- Instalacija ovog sustava predstavlja krunu projekta budući je financijski najveća, a ujedno i najvažnija aktivnost ovog projekta od koje očekujemo najveće pozitivne učinke. Svjedoci smo velikog broja požara ovog ljeta, ali i prethodnih sezona na području naše županije. Primjenom ovog sustava broj požara i intervencija naših vatrogasaca značajno će se smanjiti, a to znači i očuvanje prirodne ljepote naše županije, što je od iznimne važnosti za turizam koji je zadnjih godina u značajnom porastu - rekao je župan Pauk.

 

 

Sustav je vrijedan gotovo 1,4 milijuna kuna, a realiziran je u okviru projekta HOLISTIC kojeg Šibensko-kninska županija provodi u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Riječ je o pilot sustavu koji predstavlja primjenu modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) za preventivno i optimalno djelovanje u otkrivanju i nadzoru šumskih požara. Uvođenje ovog sustava omogućit će kvalitetno motrenje i zaštitu šuma od požara i na taj način rasteretiti ljudske motritelje te omogućiti bržu detekciju i žurnije djelovanje u slučaju nastanka požara.

 

Uz to, ovaj sustav rezultirat će smanjenjem neprijavljenih spaljivanja poljoprivrednog otpada, a znamo da je upravo neodgovorno ponašanje ljudi glavni uzrok većine požara. Kamere koje snimaju u vidljivom spektru instalirane su na 3 lokacije, na brdu Kamenar, Vatrogasnom domu u Dubravicama i u zaleđu Srime. Kamere imaju mogućnost prepoznavanja dima na 10 m visine iznad zemlje na masksimalnoj udaljenosti od 10 km, a ukupno gledajući pokrivaju oko 500 km2 površine.

 

 

Operativni motrilački centar iz kojeg će se cjelodnevno nadzirati stanje na terenu smješten je prostorijama Županijskog vatrogasnog operativnog centra u kojima se nalazi i pozivni centar 112, predstavnici vatrogasaca i državne uprave za zaštitu i spašavanje.

 

Svečanom puštanju u rad sustava video nadzora šumskih požara prisustvovali su i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Davor Spevec, zamjenik župana i predsjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Zoran Smolić, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Šibenik Milovan Kević, načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić te zapovednici javnih vatrogasnih postrojbi Šibenika, Vodica, Drniša i Knina.

 

 

Ljiljana Šerić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, koja je vanjski ekspert na projektu HOLISTIC za ovu projektnu aktivnost ukratko je prezentirala sustav video nadzora šumskih požara.

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić zahvalio je Šibensko-kninskoj županiji, JU Razvojna agencija i projektnom timu projekta HOLISTIC u ime Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije koja će koristiti sustav video nadzora.

 

Iz kategorije: Vijesti