Datum objave: 06. Rujan 2016

Financijska podrška uoči izbora: Iz županije HDZ-u 67 tisuća kuna donacija, Narodnoj koaliciji ništa

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Pravne i fizičke osobe s područja Šibensko - kninske županije donirali su Hrvatskoj demokratskoj zajednici 67.700,00 kuna za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore 11. rujna 2016. godine. Ukupno je na za donacije predviđen račun HDZ-a 'sjelo' oko 2,7 milijuna kuna sa svih strana Lijepe Naše. Uplata iz Županije na račun Narodne koalicije koju predvodi SDP - nema, a ukupan iznos donacija s područja cijele Hrvatske iznosi 108.001,00 kuna.

 

Velika je to razlika no i Nedjeljko Dujić, predsjednik ŽO HDZ, i Franko Vidović, predsjednik GO SD, zadovoljni su privremenim iznosima na računima svojih stranaka, odnosno koalicija.

 

- To je savršeno ok iznos - komentirao je Vidović, dodajući da SDP ima sasvim dovoljno novca za samostalno financiranje te da njihov račun, navodi, za razliku od HDZ-ovog nije u blokadi.

 

- Mi nismo u blokadi, nemamo problema sa državom. Nismo dužni nikomu, nikomu ne podilazimo i oni koji su donirali, lijepo da su to učinili - kazao je Vidović bez želja da komentira činjenicu kako je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković na račun svoje stranke, a za potrebe predizborne kampanje uplatio 30 tisuća kuna što je tek deset tisuća kuna manje od iznosa koji je donirala Zrinka Samaržija iz Šibenika, a što je najveći uplaćeni iznos iz Šibensko - kninske županije.

 

Najmanja uplata iznosi 200,00 kuna i uplaćena je u Kninu. Među donatorima s područja županije ističu se imena poput Željka Dulibića, ravnatelj Županijske lučke uprave, koji je u dva navrata donirao po tisuću kuna. Zatim tu su još Minigradnja d.o.o. iz Vodica (10.000,00 kn), Gradnja, obrt za obradu i ugradnju kamena, također iz Vodica (7.000,00kn). Smolić grafika iz Šibenika uplatila je dvije tisuće kuna, a po tri tisuće kuna uplatile su fizičke osobe iz Brodarice, Vodica i Grebaštice.

 

- To je optimalan iznos. Zadovoljan sam - kazao je Dujić, prvi čovjek županijskog HDZ-a, ponovivši da se radi o skromnoj kampanji za razliku od prethodnih.

 

- Ne želimo rasipati novac koji je netko 'krvavo' zaradio, novac koji je transparentno zarađen i nemamo ga pravo rasipati. Naša kampanja manje će koštati nego zadnja. Mi od prvog dana imamo puno povjerenje u ljude na listama koji su među ljudima izgrađeni kao odgovorni ljudi zbog čega nismo imali potrebe previše trošiti u predizbornu kampanju - objasnio je Dujić, predstavnik županije koja je dala nositeljicu liste u 9. izbornoj jedinici, Branku Juričev Martinčev.

 

Koalicija za premijera koju čine Milan Bandić sa strankom BM 365, Novi val i Narodna stranka - reformisti koji su za listu 'dali' šibenskog predstavnika, Petra Baranovića, od donatora je dobila 600 tisuća kuna, utrošila je 2,7 milijuna kuna. Drugi najveći trošak kampanje 'otpada' na 9. izbornu jednicu pod koju spada Šibensko - kninska županij, a za potrebe predizborne kampanje u toj je jedinici potrošno 300 tisuća kuna.

 

Novčane donacije za kampanju mogu se prikupljati do ponoći 9. rujna, a koliko su stranke / koalicije prikupile na isključivo posebne račune znat će se mjesec dana nakon 11. rujna, nakon što Državno izborno povjerenstvo (DIP) obradi pristigla financijska izvješća.  

Iz kategorije: Vijesti