Datum objave: 30. Kolovoz 2016

Marko Fržop nakon doping afere: Prihvatio sam kaznu kakva jest jer tu nema pomoći

Šibenik News
Šibenik News

Stegovno vijeće za saslušanje i odlučivanje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping izreklo je suspenziju u trajanju od dvije godine Marku Fržopu, vodičkom rekreativnom biciklistu, članu BK Faust Vrančić iz Šibenika, i on se s tim složio. 

 

- Na dopinškom testiranju obavljenom 15. svibnja 2016. na XCM prvenstvu Hrvatske i kupu u Crikvenici (testiranje na natjecanju), u urinu sportaša Fržopa analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa utvrđeno je prisustvo zabranjene tvari – metaboliti sibutramina  - stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. 

 

- Nakon što sam se vratio s natjecanja u Africi konzumirao sam koncentrat bobica koje su poznate kao veliki antioksidans i čiste organizam od svega. U mom slučaju, radilo se o jednoj velikoj zabludi. Nažalost, proizvod nije bio original. Saznao sam to tek nakon cijele priče kad sam, nakon šoka koji sam doživio kad su objavili rezultate analize testa i nakon što su mi rekli koja je supstanca bila u pitanju - kazao je Fržop. 

 

Do otkrića o kojoj se to točno zabranjenoj supstanci radi, Fržop je došao pretraživanjem svega što je u dato vrijeme konzumirao, a nije smio. 

 

- Na stranicama proizvođača stoji upozorenje da postoje falsifikati koji sadrži to nešto što je otrovno. Ne da ne pomaže sportašima već može i odmoći. Čak su mi i ljudi koji rade dugo godina u Zavodu kazali da je tražim u hrani koju sam jeo jer kako nije riječ o uobičajenoj suspstanci koju sportaši inače konzumiraju, ali se nalazi kao stimulans na listi zabranjenih proizvoda - otkriva biciklist. 

 

Nakon doping testa 15. svibnja vodički biciklist upotpunio je kolekciju svojih medalja jer je na natjecanju u Crivkenici došao do cilja i ponio titulu državnog prvaka u disciplini maraton, a kategoriji Master A. 

 

Tri mjeseca kasnije, Fržop je suspendiran i na natjecateljskim stazama neće ga biti naredne dvije godine. 

 

- Sportaš nije tražio analizu B uzorka niti je uložio žalbu. Tijekom postupka provođenja dopinške kontrole nije imao nikakvih komentara ni primjedbi, nije ponudio nikakvu medicinsku dokumentaciju za terapijsko izuzeće te je Obrazac za dopinšku kontrolu uredno potpisao bez ikakvih primjedbi - izvijestio je HZTA. 

 

Fržop nije tražio nova testiranja niti razmišlja o žalbi jer, kako kaže, kaznu to neće promijeniti. - Kaznu ne mogu izbjeći, samo mogu dokazati da nisam kriv. Prihvatio sam kaznu kakva jest  - poručio je inače veoma uspješan biciklist čije jade dobro poznaju brojni njegovi kolege. 

 

Kako sam kaže, iz razgovora s biciklistima poput Mihaljevića i Kvasine njihove najgore more nakon što obave doping testiranje je što će analiza pokazati jer nikad do kraja ne mogu biti sigurni što jedu.

 

- U razgovoru s ljudima iz Zavoda koji tamo rade godinama saznao sam da oni rade analizu proizvoda sportskih dodataka prehrani i da čak 77 posto njih koji se mogu sasvim normalno pronaći i kupiti na hrvatskom tržištu sadrže nedopuštena sredstava zbog kojih bi sportaš mogao pasti na doping testu - priznao je sportaš, dodajući da ne postoji zakon koji bi to regulirao, a on kao rekreativac nije dovoljno financijski potkovan da bi oko sebe okupio tim profesionalaca koji bi brinuli o tome što Fržop jede, pije... 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Naslovna fotografija: Marko Fržop Facebook

 

Iz kategorije: Vijesti