Datum objave: 24. Kolovoz 2016

Počeli radovi na obnovi gotičkog portala u Ulici Jurja Barakovića

Šibenik News
Šibenik News

Jutros je počela obnova gotičkog portala u Ulici Jurja Barakovića u Šibeniku. Riječ je o radovima u koje je Javna ustanova 'Tvrđava kulture Šibenik' uložila 50 tisuća kuna pribavljenih prodajom ulaznica kroz Klub prijatelja šibenskih tvrđava kroz projekt STANADI.

 

Radovi na obnovi, kako doznajemo, trajat će oko dva tjedna nakon čega će taj vrijedni dio kulturno - povijesne baštine Krešimirovog grada ponovo biti u punom sjaju kao prije nego što ga je načeo zub vremena. 

 

Radove na obnovi portala iz 15. stoljeća izvode restauratori  Hrvatskog restauratorskog zavoda Toni Paladin i Frane Oreb. Tijekom narednih dan, dva restauratori će raditi na čišćenju portala, a nakon toga slijede radovi na obnovi. 

 

- Čišćenje će trajati kratko i to je ono na što se ljudi najprije 'nakače' i misle da je stvar gotova. Ali nije. Nakon toga, čeka nas podlipljivanje, pričvršćivanje, učvršćivanje komada kamena koji su se odvojili, rekonstrukcija umjetnim kamenom, skidanje sluznica, stavljanje novih na vapnenoj bazi. Izbaciti sav cimenat, izbaciti sve željezne elemente. Puno toga uradit ćemo utiho, što se na prvu ne vidi. Često taj dio ostane zapostavljen i nevarolizira ga se kako bi trebalo - kazao je Paladin. 

 

- Mislim da i slijepac vidi da je ovo veoma vrijedno umjetničko djelo na račun reljefa - ustvrdio je restaurator. 

Iz kategorije: Vijesti