Datum objave: 16. Kolovoz 2016

Zdravko Peran: Turizam je u punom jeku, a vozači se ponašaju kao da na cestama nema nikog

Šibenik News
Šibenik News

U samo tjedan dana na cestama diljem Šibensko – kninske županije zabilježene su 42 prometne nesreće u kojima je 15 osoba lakše, a 10 teže ozlijeđeno. Među njima su i dvije Zagrepčanke na koje je naletio pijani vozač bez vozačke dozvole, slučaj koji je zgrozio hrvatsku javnost.

 

Povećani broj prometnih nesreća na području grada Šibenika (njih čak 38 dogodilo se na području Krešimirovog grada) te okolici primijetili su mnogi, među njima i Zdravko Peran, doktor prometne znanosti koji je za Županijski radio Šibenik obrazložio što se točno događa posljednjih tjedana.

 

- Prometne nesreće postale su utoliko zanimljive jer se događaju u gradovima i to u mjestima na kojima se, praktički, ne bi trebale događati. Naime, svi gradovi puni su ljudi, turizam je u punom jeku, a vozači se ponašaju kao da na cestama nema nikog – objasnio je Peran, dodajući:

 

- Nesreće su rezultat pogreške vozača, a događaju se, uglavnom, zbog pogrešne procjene paramatera kad je u pitanju pretjecanje, brzina vožnje koja je neadekvatna, ne prilagođava se brzina cestama na kojima se promet odvija. To su problemi koji su sastavni dio vozačke kulture s jedne strane, a s druge strane, tu je i alkohol kao živčani otrov.

 

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 29, nepoštivanje prednosti prolaska 11, nepropisno kretanje po kolniku 2 – stoji u policijskom izvješću u analizi zbivanja na prometnicama diljem županije.


Kao jedan od razloga zbog čega dolazi od stradavanja na cestama je i upotreba mobitela.

 

- Za napomenuti je da sve što se događa u prometu događa se zbog čovjeka koji je za volanom. Tu je problem pijanih vozača, ali i mobiteli danas imaju utjecaj na sigurnost u prometu, odnosno na psiho-fizičke sposobnosti vozača – navodi Peran.

 

Zbog toga, iz Policijske uprave šibensko – kninske najavljuju povećan nadzor na prometnicama.

 

- Obzirom na povećanje broja prometnih nesreća naši policijski službenici će do kraja ovog mjeseca intenzivirati postupanja u prometu u odnosu na neodgovorne vozače u cilju podizanja sigurnosti prometovanja svih sudionika u prometu – poručuju. 

 

 

Piše:Snježana Klarić

Naslovna fotografija: Ilustracija,arhiva

Iz kategorije: Vijesti