Datum objave: 01. Kolovoz 2016

Nitko kao Šibenik ne zna povući sredstva iz EU fondova: Dokaz - ugovor o obnovi tvrđave sv. Ivana

Šibenik News
Šibenik News

Na tvrđavi Barone danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ''Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana''. Ugovor su potpisali ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.



Na natječaju Europskog fonda za regionalni razvoj ''Integriranih razvojnih programa temeljenih na razvoju kulturne baštine'' Gradu Šibeniku dodijeljen je 41.486.646,05 kn, dok je ukupna vrijednost projekta 49.143.692, 95 kn.



- Ovo je za mene poseban trenutak ne samo zbog činjenice što smo u revitalizaciji povijesne baštine dobili najveći iznos novca iz EU fondova, već i zbog činjenice što smo u tri godine završili tvrđavu sv. Mihovila koja je polučila fantastičan rezultat, revitalizirali tvrđavu Barone, a sada kreće i obnova prelijepe tvrđave sv. Ivana, trećeg bisera šibenskog fortifikacijskog sustava - kazao je uoči potpisivanja Ugovora gradonačelnik Željko Burić, dodajući da je današnji datum simboličan, budući je gradnja same tvrđave sv. Ivana započela prije 370 godina, 1. kolovoza.



-  Odgovorno tvrdim da je Grad Šibenik prvi i najuspješniji grad u Republici Hrvatskoj kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova. Kada bi svi tako radili, onda definitivno 10,7 milijardi eura, koliko imamo na raspolaganju iz EU fondova, ne bi bilo dovoljno. Šibenik ima malu, ali složnu ekipu koja zna, komunicira s resornim ministarstvom i temeljem toga povlači i dovlači sredstva u svoj grad. Naša su vam vrata maksimalno otvorena i samo tako nastavite - poručio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.



Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric također se pridružio čestitkama Gradu Šibeniku te je napomenuo kako su prijave na natječaj otvorene 29. siječnja, a projektni tim Grada Šibenika tvrđavu sv. Ivana prijavio je samo pet minuta poslije ponoći te osigurao prvo mjesto na natječaju.


- U pripremu ovog projekta uložen je velik trud, kao i u realizaciju drugih projekata koje je Šibenik ostvario i na kojima radi. Realizacija projekta ' Revitalizacije područja tvrđave sv. Ivana' trajat će 36 mjeseci, ukupne vrijednosti oko 50 milijuna kuna i kada se spomenu te činjenice vidi se o kakvom je uspjehu riječ - kazao je Petric.



Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk čestitao je gradonačelniku i njegovom timu na osmišljavanju ovog projekta s kojim se nastavlja niz obnove šibenskih tvrđava koje se sastavljaju u punu funkciju.



Predsjednik Društva za očuvanje šibenske kulturne baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić istaknuo je kako je projekt tvrđave sv. Ivana dokaz da se zajedničkim snagama mogu realizirati značajni projekti za Šibenik.


-Ponosan sam što sam predsjednik Društva Juraj Dalmatinac koje je pokazalo da neizmjerna ljubav prema gradu može sve. Pokazali smo da je malo toga nemoguće kada nas srce vuče - poručio je Grubić.



Ministar Tolušić sa suradnicima obišao je danas i prostore palače Galbiani,čiju je obnovu na isti EU natječaj prijavila Šibenska Biskupija te time osigurala preko 30 mil.kn.


O projektu obnove tvrđave sv. Ivana

 

Inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi koji će se pružati posjetiteljima na tvrđavi sv. Ivana omogućiti će pozicioniranje ove šibenske tvrđave kao kulturne turističke atrakcije s jedinstvenom ponudom u Republici Hrvatskoj.



U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao „kliješta“, posjetitelji će moći uživati u gastro- vizualnom konceptu koji uključuje večeru, 3D video mapping show i igrani dio, koji zajedno čine jedinstvenu interaktivnu cjelinu. Revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će različite sadržaje, stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata, što će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj.



Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave, koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima.



Obnovom tvrđave sv. Ivana razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će pomoći pozicioniranju Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije. Ponuda tvrđave svetog Ivana predstavlja značajan kvalitativni odmak od klasične ponude „sunca i mora“ prema razvoju turizma temeljenog na integraciji povijesno - kulturne baštine i najsuvremenijih tehnologija u svrhu visoko kvalitetnog doživljaja destinacije.

Iz kategorije: Vijesti