Datum objave: 08. Srpanj 2016

Apel za spas ptica iz gnijezda s Meteriza: Danju se prže pod suncem, noću pod uličnim svijetlom

Šibenik News
Šibenik News

Zadnja tri dana u jednom od rasvjetnih tijela na području gradske četvrti Meterize u Šibeniku, tek izlegle ptice lastavice lagano se prže što danju pod suncem, što noću pod toplinom rasvjetnog tijela u kojem su zapeli.

 

Javila nam je to tamošnja mještanka, Mladenka Jakšić koja je alarmirala nekoliko gradskih službi kako bi mlade lastavice izbavila iz agonije i vratila ih majci koja ne može do njih. 

 

Kako doznajemo od Mladenke, riječ je o jednom od razbijenih uličnih svjetiljki koje je tvrtka Pectus d.o.o. popravila prije nekoliko dana no tijekom postavljanja novog kandelabra, djelatnici Pectusa nisu primjetili ni gnijezdo ni ptice.

 

- Ptice se prže dok svijetlo gori po noći, nemaju zraka i majka ne može do njih, a zvuk koji proizvode je nesnosan - kazala je Mladenka, dodajući da bi luster trebalo skinuti i nekoliko dana ne paliti svijetlo kako bi mlade ptice ojačale i mogle poletjeti dalje. Govori nam i to kako ne bi bilo uputno dirati gnijezdo jer bi ih u tom slučaju i majka mogla odbaciti.

 

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Miro Lucić kaže kako je sad kasno da se nešto napravi te će djelatnici tvrtke Pectus d.o.o. tek u ponedjeljak izaći na teren i izbaviti ptice iz ove strašne situacije.

 

- Ako su ptići dosad preživjeli na 35 stupnjeva preko dana onda im neće biti ništa ni preko noći dok gori ulično svjetlo i temperature su niže nego na suncu - kazao je Lucić, dodajući da je gospođa koja je uputila apel za spas ptica otprije poznata šibenskim komunalcima jer je prije mjesec i pol dana tražila se ulicom u kojoj inače stanuje zaustavi promet jer zbog buke automobila ne može spavati. 

 

 

Naslovna fotografija: ilustracija

Iz kategorije: Vijesti