Datum objave: 30. Lipanj 2016

Preminuo Petar Škender, dugogodišnji direktor TLM-a i predsjednik ŽGK

Šibenik News
Šibenik News

Nakon kratke i teške bolesti danas je u Zagrebu preminuo Petar Škender, dugogodišnji direktor TLM -a te dugogodišnji predsjednik Županijske gospodarske komore.

 

Petar Škender je posljednjih dvadesetak godina aktivno sudjelovao u gospodarskom, a jedno vrijeme i političkom životu Šibenika i Šibensko - kninske županije. Bio je predsjednik Gospodarske županijske komore od njezina osnutka do unazad godinu i pol dana.

 

Petar Škender rođen je 27. listopada 1949. godine u Šibeniku. U Šibeniku je završio osnovnu školu i gimnaziju. Po završetku gimnazije upisao je i završio Kemijsko-tenološki fakultet u Splitu, te stekao zvanje diplomiranog inženjera kemijske tehnologije – kemije.

Godine 1978. zaposlio se u TLM d.d. Šibenik, gdje je radio do 2006. godine na različitim rukovodećim i najodgovornijim radnim mjestima u TLM sustavu.

U razdoblju od 1980. do 1990. godine bio je rukovoditelj u Tvornici aluminija Ražine u radnoj jedinici Elektroliza, a u Tvornici lakih metala – Elemes rukovoditelj u radnoj jedinici Površinska zaštita aluminija. Godine 1990. izabran je za direktora Tvornice aluminija Lozovac i obnašao je uspješno tu funkciju do 1995. godine, kada je izabran za generalnog direktora cijelog sustava TLM d.d. Na toj funkciji ostaje do pred kraj 2000. godine. Od tada, pa do odlaska iz TLM-a 2006. godine, obnašao je i druge odgovorne funkcije, kao što su direktor Projekta medernizacije ljevaonice, direktor Prešaonice, te savjetnik predsjednika Uprave.

Da bi se nabrojali svi uspjesi i doprinosi Petra Škendera koje je dao za razvoj aluminijske industrije u Šibeniku, potrebno bi bilo odvojiti mnogo prostora i vremena.
Šibenik je bio poznat u svijetu po aluminijskoj indudstriji, s tradicijom preko 70 godina. Škender  se , kažu njegovi kolege i nekadašnji šefovi, isticao se kao odličan suradnik, a isto tako pokazao se i kao izvrsan rukovoditelj koji je uvijek nastojao održati ugodnu radnu atmosferu i timski rad. Uvijek je imao ispravne i čvrste principe, a nadaren logikom znao je procijeniti situaciju i dati pravilna rješenja. Kao čovjek bio je vrlo skroman, plemenit i pošten, ističu oni koji su s njim surađivali. Zbog svih doprinosa koje je dao razvoju aluminijske industrije u Šibeniku, Petar Škender se svrstava u najuži krug ljudi koji imaju velike zasluge za rad i razvoj aluminijske industrije u Šibeniku.

Godine 2006, odlaskom iz TLM-a, Petar Škender prelazi u INA d.d. gdje obnaša dužnost direktora Poslovne jedinice maloprodaje Šibenik.

Pored gore navedenih poslova, od 1994. godine, pa do 2014., kontinuirano obnaša funkciju predsjednika HGK Županijske komore Šibenik, kao i predsjednika Gospodarskog vijeća ŽK Šibenik.

Poznat kao strastveni ribolovac i lovac, ljubitelj lovačkih pasa, bio je i predsjednik Kinološkog društva Šibenik.

  

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti