Datum objave: 27. Lipanj 2016

Forum mladih SDP-a: Vladajuća koalicija ukidanjem mjera prevarila je nezaposlene i mlade

Šibenik News
Šibenik News

Nakon što je Hrvatski zavod za zapošljavanje krajem prošlog tjedna objavio da privremeno obustavlja dio mjera iz Programa mjera aktivne politike zapošljavanja, reagirao je Forum mladih SDP-a šibensko - kninske županije predvođen Lukom Nikpaljem.

 

Učinili su to, navodi Nikpalj, ničim izazvanim i bez ikakvog objašnjenja. HZZ prema odluci Upravnog vijeća obustavio je dio programa koji se financira iz sredstava Državnog proračuna i to one za koje se pokazalo da vlada najveće zanimanje što poslodavaca, što nezaposlenih osoba (potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i javni radovi) iako je riječ o poticajima koje Državi u stopostotnom iznosu refundira Europska unija.

 

- Svima su u predizbornoj kampanji, nedavno, konstantno u hrvatskom političkom prostoru, usta bila puna toga kako su iseljavanje mladih i velika nezaposlenost krucijalni problem našeg društva no Domoljubna koalicija, ova njihova suradnja u tehničkoj Vladi zajednos s Mostom nezavisnih lista dokazali su da njima interesi građana i građanki Republike Hrvatske uopće nisu bitni - kazao je Nikpalj, dodajući da su ovim aktom prevarili kako nezaposlene tako i sve mlade.

 

Mjere poput bonova za prvorođenu djecu o kojima se naveliko pričalo u kampanji, prema mladih županijskim SDP-ovcima, bilo je samo predizborni trik, a komentiranje opće nezaposlenosti i veliko iseljavanja mladih iz Hrvatske bilo je licemjerno i populistički.

 

- Nezapolseni mladi su najosjetljivija skupina u društvu i koja se poruka šalje kad se u ovoj godini ukidaju i srdstava za Nacionalnu naknadu za razvoj civilnog društva, pa se ukidaju naknade za prijevoz srednjoškolaca, pa nakon svega ukidaju mjere za zapošljavanje mladih. Kojim putem oni misle kreniti i kakvu budućnost žele osigurati mladima. Postojeće mjere trebalo je proširiti i nadograditi kako bi se dodatno razvile neke mogućnosti jer iako nisu bile najidealnije pokazuje neke konkretne brojke koliko je mladih uspjelo naći posao, koliko je mladih dobilo iskustvo i koliko je mladih uspjelo iskoristiti poticaje kako bi se aktivno uključili u tržište rada - objasnio predsjednik županijskog Foruma mladih SDP-a.

 

Mjera za samozapošljavanje pokazala se kao jedna od onih za koju je vladao najveći interesa, a sad se s njom (na neko vrijeme) mogu pozdraviti svi oni koji su već predali papire za ovu godinu, a oni koji su to tek planirali ne moraju ni pokušavati. 

 

-Brojevi govore da smo imali 28.240 aktivnih korisnika u 2016. godini, od toga konkretno 2.640 potpora za samozapošljavanje. Uzmimo da je svaki drugi zaposlio još jednog i dolazimo do 4. 400 zaposlenih. Mjere aktivnog zapošljavanja nisu nikakva čarolija niti čarobni štapić, ali donijele su pozitivan impuls na tržište rada. – rekao je Matija Meić, predsjednik Foruma mladih SDP  Pirovac.

 

Da je mjera samozapošljavanja imala smisla pokazao je na postojećem primjeru u Šibeniku, a riječ je o obrtu Bubamara, vlasnice Ornele Šupe koja zapošljava osam djelatnika, zatim Udrugu Mladi u EU koja broji četiri zaposlenika, zatim, dodali bismo još nekoliko poznatih primjera mjera samozapošljavanja, a to su trgovina odjeće Lothea BB, novi CD shop u gradu...

 

- Ljudi koji su sad podnijeli zahtjeve ostali su bez novca što je poprilično tragično jer se šalje pogrešna poruka mladima i ostaju bez fianncijske i moralne podrške koju im je država omogućavala. Napravljna je ogromna pogreška jer EU vraća novac koji država daje. Ovim postupcima vladajuća koalicija direktno šalje mlade na autobusne kolodvore u inozemstvo - iskren je Meić. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti