Datum objave: 26. Travanj 2016

Kineski znanstvenici stacionirani na Martinskoj istraživat će podzemlje Krke

Šibenik News
Šibenik News

U okviru bilateralnog projekta „Comparison study on submarine groundwater discharge and its impacts on the eco-environments between Changjiang and Krka river estuaries-high human activity vs. low human activity“ Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine na istraživačkoj postaji Martinska Instituta Ruđer Bošković boraviti će znanstvenici sveučilišta u Šangaju.

 

 Profesor Jinhizu Du i suradnici istraživati će utjecaj podzemnog dotoka slatke vode na estuarij rijeke Krke. Najnovija svjetska istraživanja pokazala su da je dotok vode iz podzemnih estuarija u oceane bitniji za živi svijet tih oceana od donosa svih površinskih voda. Vode podzemnog estuarija koje su nastale miješanjem morske vode s obalnim vodonosnicima, donose naime hranjive soli i esencijalne metale u većim količinama od donosa rijekama.

 

Istraživanja u estuariju rijeke Krke voditi će dr.sc. Neven Cukrov kao voditelj bilateralnog projekta. U početku ova istraživanja će biti usredotočena na izvor Litno kod Zatona, te na ušće rijeke Guduče u Prokljan. Istraživanja će se potom širiti i na druge lokacije duž naše obale u pokušaju da se postave temelji procjene utjecaja podzemnog donosa na živi svijet Jadranskog mora. Tako će se istraživanja podzemnog estuarija putem mjerenja aktivnosti prirodnih radionuklida i tragova metala po prvi puta provesti u Republici Hrvatskoj.

 

Kao partneri u istraživanjima estuarija rijeke Krke sudjelovati će djelatnici Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije koja upravlja tim zaštićenim dijelom prirode. Ravnateljica Mr. sc. Anita Babačić Ajduk, mag.biol. prepoznala je važnost ovih istraživanja, a uz to preko Kineskih partnera prirodne ljepote naše županije će biti predstavljene velikom i brzo rastućem Kineskom turističkom tržištu.
 

Iz kategorije: Vijesti