Datum objave: 23. Travanj 2016

Šibenik domaćin drugog najvećeg praznika u Australiji - ANZAC dana

Šibenik News
Šibenik News

Veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj u 25. i 26. travnja (ponedjeljak i utorak) boravit će u Šibeniku gdje će obilježiti drugi najveći praznik u Australiji, izvorno nazvan ANZAC Day. Tom prigodom u Šibenik će doputovati veleposlanica Australije Nj.E. Susan Cox.

 

Riječ je o danu sjećanja na pale vojnike u bitci kod Galipolja 1915. godine tijekom Prvog svjetskog rata koje je borba na strani Sila Atante dovela iz prekooceanskih zemalja Australije i Novog Zelanda (otkud i naziv memorijalnog dana –ANZAC – Australian and New Zealand Army Corps – australske i novozelandske vojne trupe – osnovane u Egiptu, a koje su se borile na Galipolju).

 

- Svakog 25. travnja od davne 1915. godine, Australci i Novozelanđani u zemlji i inozemstvu skupljaju se kako bi odali počast ne samo onim pripadnicima australskih i novozelandskih vojnih snaga koji su dali svoje živote toga dana na Galipolju, nego i svim ostalim mladićima i djevojkama koji su izgubili živote u ratu ili nakon rata služeći svojoj domovini, ali isto i za one pripadnike obrambenih snaga koji su još uvijek u aktivnoj službi – naglašavaju.


Povodom obilježavanja tog drugog najvećeg australskog praznika u ponedjeljak, 25. travnja, u šibenskoj katedrali sv. Jakova bit će služena misa zadušnica na engleskom jeziku za poginule vojnike, a istim povodom u Krešimirov grad će, osim Veleposlanstva, doputovati i potomci stradalih vojnika na Galipolju među kojima ima i preminulih čija se posljednja počivališta ne znaju.


- U svakom narodu postoji sjećanje na slične događaje u prošlosti, na neku bitku ili neki presudni trenutak u povijesti. Takav se trenutak u australskoj povijesti dogodio 1915. godine na Galipolju, u ratnom pohodu koji, ako i nije bio poraz, zasigurno nije bio ni uspjeh. U ovom trenutku ne veličamo rat, nego odajemo počast žrtvi, predanosti i nesebičnoj odanosti svih onih mladića i djevojaka koji su hrabro služili svojoj domovini i koji su slijedili svoje ideale u tolikoj mjeri da su mnogi zbog njih svjesno dali i svoj život – ističu u Veleposlanstvu.

 

U jutarnjim satima 26. travnja, u utorak, članovi Veleposlanstva posjetit će arheološko nalazište Bribirsku glavicu gdje je u tijeku zajednički projekt domaćih arheologa i australskih kolega.
Istog dana, s početkom u 13.30 sati, Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' primit će donaciju knjiga za 'australski kutak' koju će uručiti Nj.E. Susan Cox, a nakon čega će djelatnica Veleposlanstva Dijana Grahovac održati prezentaciju/radionicu o Australiji, u sklopu koje će ispričati kratku aboridžinsku priču iz vremena Snivanja i s djecom oslikati papirnate bumerange i maske australskih životinja.

 

U 14.45 bit će otvorena izložba fotografija 'Australija očima Hrvata' autora Antuna Krešića, dok u 15 sati u multimedijalnoj dvorani biti predstavljen višejezični vodič Varvaria / Breberium – prošlost i spomenici dr. sc. Ante Miloševića, koji svjedoči o arheološkim iskapanjima na Bribirskoj glavici.

 

Pola sata kasnije, na istom mjestu bit će prikazan dječji, obiteljski film 'Oddball' iz 2015. godine čime će program biti priveden kraju.

 

- Osnovna svrha ovog dana jest i treba nastaviti biti odavanje počasti našim veteranima i svim ljudima koji su dali svoje živote. U činu odavanja počasti, našim mladim ljudima pokazujemo da su mir i sloboda oduvijek zahtijevali žrtvovanje u prošlosti. Oni kojima odajemo počast ostavili su u naslijeđe Australiji i Novom Zelandu tradiciju hrabrosti, nesebičnosti i ugleda koju treba slijediti i u budućnosti – navode.
 

Iz kategorije: Vijesti