Datum objave: 19. Travanj 2016

Nezapamćen uspjeh šibenske škole čiji su učenici državni prvaci treću godinu u nizu

Šibenik News
Šibenik News

Učenik četvrtog razreda Prometno – tehničke škole u Šibeniku, smjer nautičar, Ante Papak osvojio je prvo mjesto u disciplini pomorski nautičar na 20. državnom natjecanju u obrazovnom sektoru Promet i logistika pod mentorstvom profesora Davora Lakoša.

 

Antin uspjeh na državnom nivou tim je već kad uzmemo u obzir da je riječ o trećoj godini uzastopce da učenici šibenske Prometno – tehničke škole bivaju proglašenim najboljim u državi. Prije Ante, zavidno znanje u struci na državnom nivou među svojim vršnjacima pokazali su prošle godine Ivan Rakić, a prije dvije godine i Stipe Mičin.

 

Značajno je i to da su sva tri učenika najbolje državne rezultate ostvarili uz pomoć istog mentora, profesora Lakoša, te da je Ante u trećoj godini velikog uspjeha za šibensku srednju strukovnu školu ostvario najbolji rezultat od svojih školskih kolega, Ivana i Stipe.

 

 

Naime, Ante je ostvario 94 postotni rezultat što je najbolji rezultat ne samo na nivou škole, već na državnom natjecanju. – To je najbolji rezultat ikad. Stopostotni rezultat imao je u praktičnom dijelu natjecanja, znači, kod stabiliteta broda i karte, znaju nautičari o čemu se radi – kaže nam mentor prof. Davor Lakoš.

 

Upravo uspjeh prethodnika Anti je bio jedan od poticaja da da sve od sebe na putu do vrha.

 

- U jednom trenutku sam čak htio odustati zbog državne mature – priznaje Ante, te nastavlja:
- Motiviralo me to što sam znao da je isti mentor prethodne dvije godine pripremao učenike koji su pobijedili pa sam se mislio zašto ove godine ja ne bih bio prvi jer koliko je do učenika toliko je i do profesora – nesebično dodaje.

 

Upisavši se na listu pobjednika u disciplini pomorskog nautičara, Ante je ostvario svoj zadani cilj – biti prvi, makar mu to nije bila prva ideja.

 

- Kad sam krenuo s pripremama cilj je bio biti među prva tri, no kasnije kad smo krenuli raditi sve više, kad sam shvatio koliko sam učio, bilo je ili prvo ili zadnje. Prilikom priprema nije bilo toliko odricanja koliko dodavanja gradiva jer uz predmete koje ionako učim u školi, morao sam dodati gradivo za natjecanje. Dakle, nije bilo odricanja koliko dodatnih pola sata dnevno više za učenje. I za pobjedu nije toliko važno početno znanje koliko volja da se krene jer znanje ionako dođe s radom – iskren je.

 

Antin uspjeh na državnom natjecanju rezultat je zajedničkog rada, govori ravnatelj škole, Zdravo Peran, i to ne samo učenika i profesora – mentora, već i roditelja, nastavnika…



- To su, naprosto, karike u lancu pobjede i niti jedna ne može se izostaviti jer bi, u suprotnom, ovako učinkovit konačan rezultat izostao. Sve su to momenti koje treba zadovoljiti. Ako  roditelji nisu zadovoljni što stalno uči jer mora raditi nešto drugo, učenik ne može ostvariti taj uspjeh ili ako ravnatelj ne daje podršku. Sve mora biti ukomponirano. I razred učenika je poticaj – napominje ravnatelj, stavljajući naglasak da je šibenski učenik nadjačao učenike škola iz, primjerice, Splita ili Rijeke gdje su usko specijalizirani na pomorsku nautiku za razliku od šibenske koja to, pak, nije. 

 

 

- Meni kao mentoru izrazita je čast raditi s takvim učenicima. Posebno mi je drago kad vidim zadovoljstvo na njihovim licima nakon što osvoje prvo mjesto i to me čini sretnim – priznao je profesor čije mentorske tehnike ostaju nepoznanica jer on od učenika, koji ne moraju nužno biti odlikaši, stvori apsolutne pobjednike, a pripreme kreću već sa školskim natjecanjem.

 

Profesor već sad polako promatra učenike koji pokazuju početni potencijal za uspjeh na natjecanju, a kroz petnaestak dana i sam će biti pametniji kojeg od učenika uzima pod svoje mentorstvo za neku novu titulu makar ni sam ne vjeruje da bi Antin rezultat od 94 posto netko već dogodine mogao nadmašiti.

 

U svakom slučaju, treća godina u kojoj učenik Prometno – tehničke škole u Šibeniku ostvaruje najbolji rezultat u državi svakako je signal svim institucijama da obrate pozornost na obrazovni sustav koji imaju u gradu, učenike koji postižu rezultate i zaslužuju da se u njih ulaže jer znanje je moć, a na mladim svijet ostaje.

 

Dodajmo i to da su prethodna dva državna prvaka redom učenici Prometno - tehničke škole u Šibeniku upisala fakulteta, pa tako Stipe Mičini inače iz Vodica studira promet u Zagrebu, a Pakovčanin, Ivan Rakić opredijelio se za pomorstvo u Splitu gdje će se, kako sad stvari stoje, uputiti i ovogodišnji državni prvak, Ante Papak iz Vrpolja. Bravo, dečki! 

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Vijesti