Datum objave: 18. Travanj 2016

U tijeku radovi na sanaciji poplavljenog podruma Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'

Šibenik News
Šibenik News

Ovih dana u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' traju sanacijski i građevinski radovi u podrumskom prostoru koji je stradao u poplavi tijekom jake kiše u listopadu prošle godine.

 

Radove izvodi splitska tvrtka s kojom je Knjižnica već surađivala, a vrijednost radova iznosi oko 120 tisuća kuna, kazao nam je ravnatelj Vilijam Lakić, dodajući da će biti potrebno izdvojiti još oko 25 tisuća kuna za kupnju novih ormarića.

 

Riječ je o iznosu koji će jednim dijelom pokriti i Ministarstvo kulture RH i novac od osiguranja.

 

- Radovi bi trebali biti gotovi kroz mjesec dana, možda čak i ranije, ali ne želim ništa obećavati. Možda budu potrebni i neki dodatni radovi zbog bedema. Stakla nećemo dirati, bit će radova u smjeru riješavanja problema plavljenja zbog kanalizacije koja nam stvara problema za vrijeme kiša – objašnjava Lakić, dodajući da će se problem poplavljivanja riješiti koliko se bude moglo jer je sto postotna sanacija tog problema jednostavno nemoguća.

 

Ipak, knjižnična građa koja je stradala u poplavi je spašena te će biti vraćena na svoje mjesto. Audio – vizualni odjel vratit će se u podrumsku prostoriju kad bude u potpunosti adaptirana baš kao i tamošnji galerijski prostor.

 

- Uspjeli smo spasiti ono najvažnije, a to su nam bili časopisi i novine. Knjige koje su uništene u poplavi smo otpisali, a neke od njih su bile duple ili nisu bile više aktualne. Najvažnije nam je da smo uspjeli sačuvati časopise i novine – priznao je Lakić, makar ima još građe čiji se listove i dalje suše.

 

U svakom slučaju, negdje tijekom narednih 30 dana, Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' trebala bi konačno u stopostotnoj funkciji.
 

Iz kategorije: Vijesti