Datum objave: 14. Travanj 2016

Dječja igrališta u Šibeniku nalikuju poligonima za iživljavanje, ne za igru

Šibenik News
Šibenik News

Nije prvi, a teško vjerovati da je zadnji puta da mame iz Šibenika fotografiraju razbijene dječje parkove, par kvadratnih metara namijenjenih dječjoj igri. No upravo to učinila je jedna mama ovog jutra kad je izašla u dječji park u gradskoj četvrti Baldekin, gdje ujedno i živi.

 

Mama (čiji su podaci poznati redakciji) iste je fotografije proslijedila Gradu Šibeniku putem njihove službene stranice na društvenoj mreži Facebook te su joj odgovorili da će njenu primjedbu proslijediti Komunalnom odjelu.

 

- Istom Odjelu koji plaćamo, a jedino što rade je pet minuta pometu igralište i sljedećih pola sata sjede na klupici – govori nam iz iskustva jer, poznato je, ovo nije prvi da je (i to baš isto) igralište uništeno.

 

- Ljeti se često okuplja mladež i opija se do tri sata ujutro. Razbijaju boce i tragaju igralište. Policija je odustala, a i građani. Nema rasvjete i u mraku mogu raditi što žele. Također, pale vatru unutar betonskog šatora – priča nam mama.

 

Dječje igralište na Baldekinu nikad nije prazno, uvijek se može čuti dječja galama i to nerijetko više od pedesetero djece. Kako nam prenosi mama koja živi nedaleko igrališta, u jutarnjim satima dolaze djeca iz obližnjih vrtića i okolnih kvartova.

 

Zahvaljujući uništenom igralištu, njihova igra je sve samo ne bezbrižna i bezopasna.

 

- Potrgani park itekako predstavlja ogromnu opasnost jer vide izlaze iz drva, na primjer, kod tobogana, ima velikih i oštrih komada drva, oštrih i potrganih rubova njihalica, a posebna priča je betonski šator gdje se mogu naći i prezervativi, fekalije čak i igre – upozorava majka.

 

 

Dječji park na Baldekinu primjer je ne samo kako jedno igralište namijenjeno našim najmlađim sugrađanima ne bi smjelo izgledati, već je, nažalost, ogledni primjer gotovo većine dječjih parkova u Šibeniku.

 

Jedino igralište čije sprave odolijevaju vandalizmu jesu one postavljene u novoobnovljenom igralištu u park – šumi Šubićevac, a i to je samo zato što je ograđeno željenom ogradom.

 

I tu se ne zna što je gore, činjenica da su igrališta toliko derutna jer delikventi ne odustaju od ideje da unište sve što im se nađe na putu ili činjenica da ono što želimo sačuvati moramo ograditi željeznom ogradom?!

 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Iz kategorije: Vijesti