Datum objave: 26. Veljača 2016

Uporni trgovci gnjave vas pozivima i porukama? Osniva se Ne Zovi registar.

Šibenik News
Šibenik News

 

U registru NE ZOVI trebali bi se uskoro naći svi koji ne žele primati pozive, sms-ove ili MMS-ove upornih i napornih trgovaca koji nas nagovaraju na prodaju ili gnjave anketama i promocijama svojih proizvoda i usluga. Registar bi trebala voditi Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). No, i prije nego što je ustrojen u registru je puno toga sporno, kaže Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača koja je jučer uputila svoje primjedbe Ministarstvu gospodarstva i Vladi RH.

 

Potrošači smatraju da bi bilo bolje da se u registru nađu oni koji žele da ih trgovci zovu jer je njih manje. Spornim smatraju i to što će HAKOM imati OIB ili matični broj građana koji ne žele uznemiravanje telefonom, ističe Lončar. Naime, davanje matičnog broja nema nikakvog smisla jer HAKOM nema ovlasti da uspoređuje brojeve. Nejasno je i na koji će način Agencija sankcionirati trgovce.

 

Potrošači ne vide razlog za tako duge pripreme. Pravilnikom je predviđeno da nakon usvajanja može proći još šest mjeseci dok registar počne s radom iako je u pripremi već više od godinu dana. Dokaz je to, kaže Lončar, „da se i ovaj put ide u korist kapitalista a ne potrošača uvodeći neke promjene pro forme“.

 

Hrvatska banka za obnovu ima dovoljno novca za kreditiranje turizma u ovoj godini, a kamate se kreću oko tri posto. HBOR turistički sektor potiče kroz 24 kreditna programa, a tako povoljni uvjeti kreditiranja, prema tvrdnjama razvojne banke, ne postoje nigdje u svijetu. Za razvoj turizma u Hrvatskoj je u posljednje tri godine odobreno 5,8 milijardi kuna kredita što je 19 posto ukupnih plasmana. U zadnje tri godine, posredstvom HBOR-ovih kredita u turizmu je zaposleno 2085 ljudi.

Iz kategorije: Vijesti