Datum objave: 20. Studeni 2015

Međunarodni dan dječjih prava: Više uživaju prava nego što izvršavaju obveze

Šibenik News
Šibenik News

 

To se odnosi na djecu u Hrvatskoj, isto tako u Šibeniku, a taj podatak predstavila je dugogodišnja prijateljica djece i starateljica o njihovoj, precizno, likovnoj kulturi, Zdenka Bilušić iz šibenske Gradske knjižnice.

Međunarodni dan dječjih prava obilježava se od 1989. kada je Generalna skupština UN-a usvojila komencija o pravima djece.

Prema konvenciji sva djeca i adolescenti moraju imati prava na život, obitelj, odgoj, obrazovanje. Moraju biti pošteđena svih oblika diskriminacije i nasilja. Ne smiju biti naravno žedna i gladna.

Iz različitih dijelova svijeta svaki dan nažalost nas potresaju priče o tužnim sudbinama djece. U Hrvatskoj ima takvih slučajeva, ali su prava djece i adolescenata na visokoj razini.

"Mogu reći da u Hrvatskoj i kod nas u Šibeniku djeca više poznaju svoja prava nego što prepoznaju koje su im obveze. U Hrvatskoj nema problema s pravima djece", rekla je voditeljica Odjela za likovnu umjetnost Gradske knjižnice, Zdenka Bilušić.

Gradska knjižnica i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana o pravima djece i to izložbom stripova, lutkarskom predstavom, te kvizom za djecu pod nazivom "Koliko poznajemo naša prava.

Iz kategorije: Vijesti