Datum objave: 30. Listopad 2015

Susret ribara u Šibeniku: Najavljene olakšice za sve vrste goriva

Diana Ferić
Diana Ferić

Ribarima će od početka iduće godine biti ukinute trošarine na pogonsko gorivo i definirani vezovi i iskrcajna mjesta za ribarska plovila. Najavljeno je to na današnjem 20. susretu ribara koji je u okupio oko dvjesto sudionika.

Ribari koji su do sada imali olakšice samo za plavi benzin, od Nove godine imat će ih i za ostala goriva što će smanjiti sadašnju cijenu benzina sa 9 ili 10 kuna na mogućih 5 ili šest kuna. Manje trošarine smanjit će troškove poslovanja obrtnika.

Ukrcajna mjesta i luke su gorući problem koji će u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede biti takopđer riješen početkom iduće godine u okviru Pomorskog zakona i novog Pravilnika. Naime, u ljetnim mjesecima kada je obala opsjednuta s plovilima za turističku namjenu, ribari nisu mogli koristiti iskrcajna mjesta koja su im do sada bila dozvoljena. Pored definicije novih iskrcajnih mjesta, ribari žele dogovoriti i ribarske luke gdje će se moći skloniti za vrijeme lošeg vremena.

„Iskrcajna mjesta se već sada redefiniraju. Ribarska plovila do 15 metara mogu se i sada vezati u komuinalnim lučicama, a ostala plovila na predviđenim mjestima. U tijeku je novo popisivanje mjesta „, naglasio je Mato Oberan, predsjednik Ceha ribara.
.Za obnovu mjesta iskrcaja i ribarskih lučica lokalne uprave će moći korisititi i sredstva iz fondova EU, a ribari očekuju da će ih do kraja definirati u iduće dvije godine.
 

Iz kategorije: Vijesti