Datum objave: 15. Rujan 2015

Nema obrazloženja zašto su neki prijedlozi za nagrade Grada prošli, a neki nisu

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedan od predloženih kandidata za ovogodišnje nagrade Grada Šibenika koji nije prošao „sito“ Odbora za nagrade i priznanja je Željko Baltić, hrvatski branitelj koji je, kao pripadnik tadašnje JNA i zapovjednik bitnice na Žiriju, dobrovoljno predao ključeve vojnih objekata na Žiriju i prešao na hrvatsku stranu no nastavio je zavaravati JNA da je ta topnička bitnica i dalje u njihovim rukama pa ih je, kada su došli na šibenski most nemalo iznenadilo kada su topovi sa Žirija počeli pucati po njima. Time je pokazao veliku građansku hrabrost, dao veliki doprinos obrani Šibenika u rujnu 1991. godine i onemogućio prelazak neprijateljskih tenkova preko šibenskog mosta S obzirom na to ne samo skupinu građana koji su ga predložili za ovogodišnju Nagradu nego i mnoge koji su čuli da je bi predložen iznenadilo to što taj prijedlog nije uvažen.

Odbor za nagrade i priznanja, po Poslovnih nije dužan javnost ni obavijestiti o tomu koje su sve prijedloge za nagrade i ostala priznanja dobili niti obrazlagati zašto je neki prijedlog prošao,a drugi nije.

Neslužbeno doznajemo kako su i dalje ostali pri praksi da se, kada je riječ u Domovinskom ratu, priznanja daju samo udrugama, a ne i pojedincima jer bi to izazvalo različite komentare u stilu zašto je netko nagrađen, a netko drugi nije.

Podsjetimo, Odbor za nagrade i priznanja jučer je predložio da Miroslav Kotarac, košarkaški trener i sportski pedagog dobije Nagradu Grada Šibenika za životno djelo, da Nagradu Grada Šibenika dobiju dr.sc. Drago Marguš, Jasenka Ramljak, Rudolf Vučić i tvrtka Podi Šibenik d.o.o, a Plaketu Grada Šibenika Lucija Jurković- Periša i Željko Koloper. Obrazloženja novinari nisu dobili već će dana s biti poslana vijećnicima koji će konačno odluku donijeti na sjednici sazvanoj za sljedeći tjedan. 

Nagrade GradaŠibenika dodjeljuje se hrvatskim i stranim osobma za osobite radne i poslovne rezultate i poticaj razvitku gospodarstva na području Grada Šibenika, za zapažena ostvarenja u znanosti i znanstveno-istraživačkom radu, za zapažene uspjehe i ostvarenja u kulturi i umjetnosti, za zapažene uspjehe u odgojno-obrazovnom i pedagoškom radu, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, za humana djela i zapaženu građansku hrabrost.

 

Iz kategorije: Vijesti