Datum objave: 26. Kolovoz 2015

U petak Šibenik obilježava 120. godina od kad je prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju

Šibenik News
Šibenik News

U povodu obilježavanja velikog šibenskog datuma,120. godina javne rasvjete na izmjeničnu struju, jutros su ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić kao organizatori predstavili prigodni program koji će se održati u petak, 28. kolovoza na dvije lokacije.

Ove godine Šibenik veliki datum obilježava svečanošću koja će se održati na Trgu Republike Hrvatske, a program obilježavanja 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki i elektrifikacije Šibenika započet će otvaranjem izložbe u organizaciji NP Krka u 18  sati u vodenici na Skradinskom buku.

„Riječ je o jednom velikom datumu ne samo u šibenskim i hrvatskim, već i svjetskim okvirima; kroz moj osobni kontakt s nizom ljudi kojima kažem da je Šibenik prvi gradu u svijetu u kojem je zasvijetlila električna javna rasvjeta, shvatite je pred nama još puno posla do brendiranja tog događaja, datuma. Zato je i obilježavanje ove 120. obljetnice samo jedna kockica u mozaiku koji treba složiti kako bi i ova, u nizu velikih povijesnih, šibenskih priča bila dignuta na razinu prepoznatljivosti koju zaslužuje“, kazao je gradonačelnik Željko Burić zahvalivši se Nacionalnom parku Krka i Turističkoj zajednici Grada Šibenika na organizaciji prigodnog programa.

„Unatrag šest godina počeli smo obilježavati ovaj veliki datum, a 2015.g. godina, kao okrugla obljetnica potakla nas je u Nacionalnom parku Krka na korak više; park dobiva i stalni postav na jednoj od mlinica na Skradinskom buku u vidu izložbe, s bogatim arhivskim materijalom, fotografijama, dokumentima i nacrtima, sa središnjom točkom u središtu izložbe- maketom prve hidrocentrale“, pojasnio je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić, te nastavio: „Nadam se da će ovo biti jezgra iz koje će krenuti, sa stajališta NP Krka, daljnja turistička valorizacija ovog bogatog industrijskog nasljeđa koje imamo, za koje se nadam kako će rezultirati i muzejskom rekonstrukcijom prve hidrocentrale, naravno, u većem prostoru od postojećeg “, rekao je g. Šakić zahvalivši se Državnom arhivu i obitelji Šupuk bez čije pomoći, znanja i dokumenata ova izložba ne bi imala sadašnji izgled.

Direktor Ureda TZ Dino Karađole istaknuo je kako je kako je Šibenik ovim događajem bio tada „ispred svog vremena“, te predstavio program na Trgu Republike Hrvatske koji počinje u 20.30 sati. „Želja nam je bila, s obzirom na okruglu obljetnicu, i spektakularnije obilježiti ovaj datum s obzirom da je to i dan HEP-a,no zbog nedostatka financijskih sredstva složili smo program u manjem opsegu, ali isto vrlo atraktivan.“, kazao je Karađole, te pozvao građane, ali i turističke djelatnike da pozovu svoje goste da se pridruže proslavi.

Glazbeni program pripremio je i predstavio Željko Petreš: „Program je i adekvatan i atraktivan; predstavlja retrospektivu glazbe u zadnjih stotinjak godina. Počinje sa Doris Karamatić koja će izvesti performance na klasičnoj, a poslije i laserskoj harfi, zatim tu je klapa Sebenico, a program završava s Grupom MI“.

Ovoj manifestaciji tradicionalno nazoče i članovi obitelji Šupuk, potomci nekadašnjeg gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, zaslužnog za elektrifikaciju i modernizaciju Šibenika.
Podsjetimo, 28. kolovoza 1895., samo dva dana nakon što je prema patentima Nikole Tesle puštena u rad prva svjetska hidroelektrana na slapovima Niagare, u pogon je pušten i prvi hrvatski, te jedan od prvih svjetskih, elektroenergetskih sustava: Hidroelektrana "Krka", kasnije nazvana Jaruga I. Iako je puštena u rad prije Jaruge I., iz hidroelektrane na Niagari tek se iduće, 1896. godine uspjelo dovesti struju do 43 kilometara udaljenoga Buffala, pa se može reći da je Šibenik prvi grad u svijetu s cjelovitim zatvorenim sustavom proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje (struja se prenosila 11,5 km dugim dalekovodom na drvenim stupovima do Šibenika).
 

Iz kategorije: Vijesti