Datum objave: 22. Srpanj 2015

Grad Šibenik konačno dobio na korištenje tvrđavu sv. Ivana

Šibenik News
Šibenik News

 

Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović uručio je jutros u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika ugovore o financiranju nepokretne kulturne baštine na području Šibenika u iznosu od 1,8 milijuna kuna, te posebno istaknuo da je pripremljena odluka o dodjeli tvrđave sv. Ivana Gradu Šibeniku na korištenje, a čeka se još samo potpis predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića.

Ministarstvo kulture ove godine dodijeljenim novcem financirat će četiri objekta sakralne baštine u Šibeniku: benediktinski samostan sv.Luce dobit će 300 tisuća kuna, a ugovor je u ime samostana potpisala č.m. Gabrijela Liović, crkva sv. Dominika bit će financirana s 200 tisuća kuna, a ugovor je potpisao generalni vikar don Marinko Mlakić za Biskupiju šibensku, crkva sv. Lovre s franjevačkim samostanom sveukupno će dobiti pola milijuna kuna, a ugovor je potpisao fra Mate Topić u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Split, dok će katedrala sv. Jakova biti financirana s najviše novca, a riječ je o 800 tisuća kuna koje je u ime Biskupije šibenske potpisao također don Marinko Mlakić.

„Šibenik je za nas od posebnog značaja, ne samo zbog UNESCO-om zaštićene katedrale, već i zbog sveukupne kulturne i povijesne baštine čiju obnovu Ministarstvo sustavno prati“, rekao je zamjenik ministra kulture Kajmović, te naglasio kako je od svih pristiglih prijava za ovaj natječaj njih oko 30% dobilo sredstva iz Ministarstva, a od toga Šibenik za čak 4 objekta što podrazumijeva jako dobru sinergiju Ministarstva kulture i Grada Šibenika čije su institucije pokazale koliko je bitno konkretno, stručno i koncizno napisati sam projekt.

„U projekte Šibensko-kninske županije Ministarstvo je u 2015.-oj godini uložilo nešto više od 10 milijuna kuna, a u projekte Grada Šibenika uloženo je 3,4 milijuna kuna što je dokaz da se ovdje pripremaju kvalitetni projekti, a mi to znamo prepoznati“- dodao je Kajmović.

„U Šibeniku se događa nova turistička priča na inovativan način, naša kulturno-povijesna baština je zaista posebna, dobrim dijelom čini ju i neizostavna sakralna baština, a kad sve zbrojimo toliko je bogata da bi Ministarstvo moglo otvoriti jedan odjel samo za Šibenik“, rekao je gradonačelnik, te se zahvalio Ministarstvu na podršci.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: