Datum objave: 17. Srpanj 2015

Zbog spornog projekta na lokaciji bivše peškarije ponovno smjena u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

ŽivanaStošić nije više pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Službeno obrazloženje koje smo dobili iz Ministarstva kulture je da je  ministru kulture  uputila zahtjev za razrješenjem s mjesta pročelnice  iz osobnih, zdravstvenih razloga. "Ministarstvo je prihvatilo zahtjev te je privremeno na mjesto pročelnika Konzervatorskog odjela imenovalo načelnika sektora za konzervatorske odjele i inspekciju u Upravi za zaštitu kulturne baštine dok se na to mjesto ne imenuje osoba sa odgovarajućim referencama.Privremeno imenovanje bilo nužno je radi osiguranja kontinuiteta rada Konzervatorskog odjela u Šibeniku". Riječ je o Tomislavu Petrinecu koji će tako sada uglavnom iz Zagreba voditi šibenskih konzervatorksi odjel.

 

 Iz pouzdanih izvora u Ministarstvu doznajemo da je  Živana Stošić otišla zbog pritisaka  da potpiše  suglasnost za neke predmete u prvom redu  za od početka sporan projekt za gradnju poslovno - stambenog objekta na mjestu šibenske stare peškarije, u staroj gradskoj jezgri, na obali, kojih stotinu metara od katedrale sv Jakova. Ona  je to odbila napraviti. Poznato je da se tom projektu i načinu na koji je prihvaćen protivila i prije, dok još nije bila pročelnica Konzervatorskog odjela. Neki njezini kolege žalosni su zbog toga što se dogodilo jer smatraju da je bila do sada najbolja pročelnica tog odjela.  

Prema našim izvorima, nekim je njezinim kolegama iz šibenskog Konzervatorskog odjela bilo ponuđeno da ju zamijene, ali su to odbili. U stručnim i dobro upućenim krugovima, spominje se da na davanju suglasnosti na postojeći projekt gradnje tog objekta na toj osjetljivoj lokaciji inzistira Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture, ali nam na upit o tomu iz Ministarsva ništa nije odgovoreno. U službenom odgovru nema ni slova o našim upitima o tomu je li i u ovom slučaju bila sporna suglasnost na projekt za sporni objekt  na lokaciji stare peškarije.


Podsjetimo, zbog toga projekta prosvjedna pisma Ministarstvu kulture uputili su prije više od godinu dana Društvo arhitekata Šibenik i Udruga za očuvanje povijesne baštine Juraj Dalmatinac. Poznato je da se zbog namjere da se odobri izgradnja takvog objekta vode i sudski sporovi koje je osim obližnjih stanara pokrenula i šibenska biskupija na čelu s biskupom Antom Ivasom jer smatraju da bi takva gradnja ugrozila temelje crkve svetog Dominika i taj dio povijesne gradske jezgre. Taj je prostor od 14. stoljeća do savezničkog bombardiranja Šibenika u Drugom svjetskom ratu pripadao samostanu sv. Dominika.

Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac“ tvrdi, da podsjetimo, da je sporni projekt indiferentan prema povijesnim činjenicama, odnosno memoriji prostora.“Memorija prostora, a to je, u najopćenitijem smislu, nezaobilazna svrha zaštite, u ovom se slučaju definitivno i nepovratno briše... i pitanje je kako je ovakvom projektu moguće dati ocjenu prihvatljivog, stoji u njihovom pismu koje su još prije godinu i pol dana uputili Ministarstvu kulture uz primjedbu da projekt “utemeljuje oblikovni koncept na apartmanskoj tipologiji.

Društvo arhitekata pak inzistira na javnom uvidu u projekt za koji se traži suglasnost i negoduje zbog toga što se za takve osjetljive lokacije u povijesnoj jezgri ne traži javni natječaj. „Već petnaestak godina traju prijepori oko izgradnje stambeno poslovne građevine na mjestu bivše gradske ribarnice koja je nastala na prostoru dijela samostana sv. Dominika, uništenom u savezničkom bombardiranju. Taj je prostor od 14. stoljeća do Drugog svjetskog rata bio dio samostana sv. Dominika i danas je, bez obzira što samostana više nema i što je riječ o jednoj urbano narušenoj pa i prilično zapuštenoj lokaciji, „stara peškarija“ dio je najvrjednijeg dijela stare gradske jezgre, štoviše, nalazi se u zoni zaštite oko katedrale sv. Jakova, spomenika UNESCOA“, upozorili su Ministarstvo kulture.
Unatoč svemu tomu Ministarstvo kulture čini se dalje inzistira na postojećem projektu i ignorira stručnu i ostalu javnost, pa očito i vlastitu struku. J eli zaista tako bit će poznato vrlo brzo.

Iz kategorije: Vijesti