Datum objave: 08. Srpanj 2015

OCJENE OTVORENOSTI PRORAČUNA: Općina Tisno, uz Kijevo i Unešić, dobila za transparentnost nulu

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvorenost i transparentnost proračuna jedna je najvažnijih elemenata demokracije jer građani imaju pravo znati kako se troši zajednički novac kojeg su oni stvorili vlastitim radom kako bi bi živjeli bolje i kvalitetnije, uspješnije rješavali komunalne probleme i zadovoljavali zajedničke potrebe. Neki su u Šibensko - kninskoj županiji to shvatili i zaradili peticu od Instituta za financije RH, a neki poput Općine Tisno, koja je k tomu najbogatija općina u Županiji za to ne mare pa nisu dobili niti jedinicu nego čistu nulu!

Ispitivanje otvorenosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj sustavno provodi Institut za javne financije Republike Hrvatske, a prema aktualnim rezultatima njegovog istraživanja Šibensko – kninska županija dobila je najvišu ocjenu i na trećem je mjestu iza Brodsko – posavske i Krapinsko – zagorske županije među svim hrvatskim županijama. Odlične ocjene dobili su Grad Šibenik i Grad Vodice, Drniš je dobio ocjenu vrlo dobar , a ocjene dobar dobili su općine Ružić, Ervenik, Tribunj i Civljane.
Šibensko – kninska županija mogla je biti i apsolutno najbolja u Hrvatskoj da neke jedinice lokalne samouprave nisu potpuno zaboravile na nužnost predočavanja rezultata izvršenja proračuna građanima i javnosti. Ocjenu 0 zbog potpunog zanemarivanja obveze otvorenosti proračuna Institut za javne financije dao je trima općinama: općini Unešić i općini Kijevo te, što je neugodno iznenađenje, snažnoj i razvijenoj općini Tisno.
Među gradovima otvorenost i transparentnost proračuna moraju unaprijediti Knin i Skradin te općine Rogoznica, Promina i Murter Kornati.
 

Iz kategorije: Vijesti