Datum objave: 07. Srpanj 2015

ANKETAŠibenskim maturantima kod odabira studija najvažnija brzina zapošljavanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Budućim šibenskim maturantima kod odabira studija nije primaran osobni afinitet ili kvalitete studija već mogućnost brzog zapošljavanja. To je pokazala anketa provedena među učenicima šibenske gimnazije i Tehničke škole koji su ove godine završili treći razred. Kao najvažniji i presudni kriterij to je u anketi navelo oko 62 posto ispitanika.. Cilj ankete bio je bio dobiti uvid u to koliko je budućih maturanata zainteresirano za upis na Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koje je otvoren u Šibeniku. Takvo razmišljanje učenika ide u prilog tom studiju jer njegovi osnivači tvrde da oni koji ga završe neće imati problema s pronalaženjem posla.

Rezultati ankete pokazuju i kako 17,5 posto šibenskih gimnazijalaca namjerava upisati neki od studija tehničkog usmjerenja, a u šibenskoj tehničkoj školi takve će fakultete prijaviti čak 70,24 posto učenika. Polovica anketiranih upoznata je s osnivanjem Studija u Šibeniku i njegovim programom. Približno toliko će Studij energetike prijaviti kao opciju, a 6,25 posto njih kao prioritetni izbor.
Oko 30 posto anketiranih koji bi radije studirali u nekom drugom gradu kao razlog navodi da to žele zbog prijatelja koji već studiraju, ali jednako toliko bi ih ostalo studirati u Šibeniku.

Čak se 65 posto anketiranih učenika izjasnilo da im je prilikom odabira studijskog programa bitno da nositelj bude sveučilište u odnosu na veleučilište. Osim toga, Sveučilište u Zagrebu je dobilo najvišu ocjenu na ljestvici od 1 do 5. Pokazalo se da su učenici percipirali Sveučilište u Zagrebu kao visokoobrazovnu instituciju koja ima najkvalitetnije studijske programe pa su ga ocijenili visokom prosječnom ocjenom 4,48. Tome u prilog zasigurno ide i interdisciplinarni, suvremeno koncipirani program šibenskog studija energetike koji spaja najbolje od Fakulteta elektrotehnike i računarstva te
strojarstva i brodogradnje.

„Državna matura je završena i sad samo preostaje vidjeti koliko studenata će upisati studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Grad Šibenik je osigurao deset stipendija za one koji upišu studij energetike. Na taj način želimo poručiti kako imamo potrebu za mladim i stručnim kadrom koji će nam pomoći u tome da Šibenik uistinu postane centar zelenih industrija Jadrana“ , rekao je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

Podsjetimo, visina stipendija za studente studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u akademskoj godini 2015./2016. s područja Šibenika iznosit će 700 kuna mjesečno, a osigurat će ju je Grad Šibenik. Pored toga, studente prvog šibenskog sveučilišnog studija subvencionirat će i Grad Vodice, Grad Skradin, općine Rogoznica, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati i Pirovac.
 

Iz kategorije: Vijesti