Datum objave: 06. Srpanj 2015

Pogledajte šibenske suvenire nastale drevnom tehnikom lijevanja metala u pijesku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekolicini šibenski obrtnika koji sudjeluju u projektu Udruženja obrtnika i Grada Šibenika "Zavičajni kutak" pridružio se unazad nekoliko dana Silvestar Antić koji na Gorici, u blizini crkvice svetog Krševana ima štand ručno lijevanih radova od metala.

 

Proizvodi koje prodaje kao suvenire izrađuje njegova cijela obitelj i to posebnom, drevnom tehnikom lijevanja metala u pijesku. Ona se u Šibeniku odavno već koristila, ali su takvi proizvodi u zadnje vrijeme sve manje popularni i prisutni. Obitelj Antić se vratila toj lijepoj staroj tradiciji ručnog kovanja mjedi i aluminija i izrađuje predmete u obliku riba, anđela i šibenskih znamenitosti.

 

Silvestar, koji inače živi u Kistanjama, svako jutro putuje u Šibenik i na štandu je od 10 do 22 sata. Otkrio nam je da su Šibenčani zapravo zainteresirani za njegove proizvode, ali samo znatiželjno gledaju i uglavnom ništa ne kupe, za razliku od turista. Štand s takvim suvenirima ima i u Vodicama i tamo mu posao, priznaje, puno bolje ide. Kako mu je to prva godina u Šibeniku,on se pridružio

Zahvalan je Udruženju obrtnika Šibenik koje ga promovira i planira ostati u Šibeniku to duže u namjeri da ponovno oživi tu obiteljsku tradiciju.

Tekst i slike. Sara Pauk i Danijel Ferić

 

Iz kategorije: Vijesti