Datum objave: 02. Srpanj 2015

Počela je sanacija kamenih ploča na ulicama u povjesnoj jezgri, slijedi obnovu stepeništa i portala

Diana Ferić
Diana Ferić

Hitna sanacija oštećenja na kamenim pločama na ulicama u povijesnoj jezgri Šibenika počela je danas na temelju obilaska komunalnih redara, ali i dojava građana, posebno turističkih vodiča, najavio je Miro Lucić, pročelnik Odjela za komunalne poslove Grada Šibenika. Danas je u redu gradonačelnika održan i sastanak o obnovi stepeništa, portala i grbova u povijesnoj jezgri Šibenika za što će se u idućoj proračunskoj godini predvidjeti sredstva u gradskom proračunu. Zatražit će se i podrška Ministarstva kulture kao i donacije po istom principu po kojem se do sada provodio projekt STANADI (STarine NAše DIvne), zaključeno je na sastanku, kako je priopćeno iz Ureda gradonačelnika.

„Stara gradska jezgra ne može više čekati sustavnu milijunsku obnovu, a isto tako mi ne smijemo i ne možemo čekati i gledati kako ono što baštinimo iz dana u dan propada. Ima tu velikih problema; prije svega mislim na statiku nekih privatnih objekata, na čemu se mora dugoročnije raditi. Ipak, nema razloga da ne krenemo s obnovom portala, starih grbova plemenitaških obitelji na pročeljima kuća, kao i stepeništa. Grad pokreće inicijativu i pozvat ćemo i resorno Ministarstvo, ali i donatore, da nam se priključe; ako ne dobijemo podršku idemo sami, korak po korak.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić, koji je sa svojim suradnicima, održao sastanak s direktorom Ureda Turističke zajednice grada Šibenika Dinom Karađolom, predsjednikom Vijeća Gradske četvrti Stari Grad Mirkom Čekom, višim savjetnikom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku Ivom Šprljanom te obrtnikom Zvonkom Mijićem koji godinama restaurira drvena vrata i namještaj, te je Gradu dostavio i projekt obnove drvenih vrata u staroj gradskoj jezgri.


Ivo Šprljan iz Konzervatorskog odjela, u suradnji s restauratorom Zvonkom Mijićem, izradit će interventni popis grbova, portala, vrata i stepeništa u užoj gradskoj jezgri kojima je najhitnije potrebna obnova, dok će inženjeri Grada Šibenika napraviti orijentacione troškovnike za nenavedene radove.
Sva dokumentacija bit će dostavljane Upravnom odjelu za društvene djelatnosti do sredine kolovoza na doradu i detaljniju pripremu radi prijave na natječaj Ministarstva kulture za potrebna sredstva.

 

Iz kategorije: Vijesti