Datum objave: 27. Svibanj 2015

Reakcije na uklanjanje imena Tita iz naziva šibenskog središnjeg trga ne jenjavanju ni danas

Šibenik News
Šibenik News

 

Sve ulice u Šibeniku preimenovane su na isti način kao što je tu jučer napravljeno s Poljanom maršala Tita koja se sada zove samo Poljana, doznajemo od Diane Dulibić, tajnice Grada Šibenika, a u povodu objave ministra Arsena Bauka na njegovom Facebook profilu da način na koji je preimenovana Poljana nije u skladu sa Zakonom o naseljima:"Prema odredbi članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica odnosno trg.
U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena, kroz oblik mjesne samouprave koji omogućuje odredba članka 133. stavka 4. Ustava. Stoga se odredba članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima na odgovarajući način primjenjuje u postupku izmjena naziva naselja, ulica odnosno trgova.
Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti, predstavljao bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu, činio nesuglasnom s odredbama članka 19. stavka 1. ZOLS-a i članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima.
Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem se nalazi naselje kojemu se predlaže promijeniti ime, bila bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu člankom 132. Ustava.
Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bila bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu." napisao je Bauk pozivajući se na mišljenje Ustavnog suda.

"Prvi put čujem za takvu proceduru. Sve ulice u Šibeniku preimenovali smo tako što je prijedlog upućen Gradskom vijeću. O njemu se izjasnio Odbor za razvoj mjesne samouprave i prijedlog se šalje vijećnicima na odlučivanje. To je procedura u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ministar se poziva na Zakon o naseljima koji potječe još iz 1988. godine, ali ako oni smatraju da bi to tako trebalo biti onda neka mijenjaju zakon. Ja sam danas provjerila i u drugim gradovima i svi daju nova imena ulicama i trgovima na isti način. Ministar spominje mišljenje građana s područja naselja u kojem se ulica preimenuje, ali ostaje i nejasni tko bi to bio u slučaju preimenovanja Poljane", izjavila nam je Diana Dulibić, no emocije i reakcije zbog izbacivanja imena Tita iz naziva šibenskog središnjeg trga se ne stišavaju.

Na Facebook status ministra Bauka oglasila se i stranka Hrast, poslavši priopćenje u kojem pitaju ministra "smatra li, sukladno njegovom sinoćnjem statusu na facebooku, da se i središnjem zagrebačkom trgu treba vratiti ime Trg republike, obzirom da je promjena imena tog trga provedena po istom postupku kao što je promijenjeno ime i Poljani maršala Tita jučer u Šibeniku."

U isto vrijeme na "fejsu" je osvanuo profil Poljana Maršala Tita koji ima sve više "prijatelja"



 

Iz kategorije: Vijesti