Datum objave: 19. Svibanj 2015

Preko 40 maturanata s područja čitave Hrvatske zainteresirano za novi šibenski studij

Šibenik News
Šibenik News

 

U svijetu potražnja za energijom raste, jednako kao i potražnja za stručnjacima na tom području. Ovaj je studij, stoga, privlačan svim mladim ljudima koje zanima energetika, ali i koji su stekli određene vještine iz matematike i fizike – kaže nam Josipa Rak, maturantica Gimnazije Antuna Vrančića kojoj je studij energetike prvi izbor.

 Iako će u rujnu biti prva godina rada dislociranog šibenskog Studija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, već sada prva šibenska visokoškolska ustanova plijeni pažnju maturanata diljem Hrvatske. Prema podacima s portala www.studij.hr, zasad je preko 40 maturanata s područja čitave Hrvatske obilježilo šibenski studij kao svoj izbor u nastavku obrazovanja, a 13 maturanata studij je prijavilo kao prvi izbor.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić ističe zadovoljstvo interesom koji je polučila ova visokoobrazovna ustanova.„Jako sam sretan što je preko 50 maturanata odabralo Šibenik kao grad u kojem će se nastaviti školovati. Iznimno me veseli što prijavljeni maturanti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, pa čak i Slavonije i Baranje, odakle bilježimo veliki interes“ – kazao je gradonačelnik Šibenika.

Iako su tehnički studiji zbog njihove specifičnosti dosad u većini bili privlačni muškarcima, šibenski studij privlači i pripadnice ljepšeg spola. Šibenčanki Josipi Rak, maturantici Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku, studij energetike prvi je izbor. „U svijetu potražnja za energijom raste, jednako kao i potražnja za stručnjacima na tom području. Ovaj je studij, stoga, privlačan svim mladim ljudima koje zanima energetika, ali i koji su stekli određene vještine iz matematike i fizike. Osim, toga, poslodavci su počeli iskazivati interes za zapošljavanje takvog kadra“ – kaže nam Josipa Rak, navodeći također kako sama činjenica da iza šibenskog studija stoje zagrebački FER i FSB garantira kvalitetu studijskog programa.

Njezino mišljenje dijeli i školska kolegica Josipa Orlović koja će također u lipnju prijaviti upis na studij energetike. „Mislim da nakon ovog studija nikome neće biti problem naći posao. Na faks ću se pokušati upisati upravo zato, jer je riječ o perspektivnom području“ – napominje Lucija, dodajući kako se iz ovog projekta, ali i niza drugih vidi kako se Šibenik otvorio za mlade.

I Igor Šubašić, također učenik šibenske gimnazije će, poput svojih kolegica, u lipnju ove godine, nakon položene mature prijaviti upis na Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. „Prijavit ću se na ovaj studij jer mislim da mladima može osigurati dobru budućnost, mogućnost zaposlenja, a to je nama iz ove perspektive i najvažnije“ – kaže Igor, te dodaje kako je energetska učinkovitost u današnja vremena općenito zanimljiv pojam.

Podsjetimo, Grad Šibenik stipendirat će deset studenata s područja Šibenika koji će u akademskoj godini 2015./2016. upisati Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Visina stipendija za studente iznosit će 700 kuna mjesečno, a uvjeti dodjele stipendija bit će navedeni u natječaju čija se objava očekuje u srpnju ove godine. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prvi je korak u osnivanju samostalnog šibenskog sveučilišta. U osnivanju su još dva studija, Studij akvakulture i Studij zaštite okoliša, koji bi trebali profunkcionirati u narednim akademskim godinama, te stvoriti uvjete za osnutak samostalnog Sveučilišta Šibenik.

 


 

Iz kategorije: Vijesti