Datum objave: 12. Svibanj 2015

JA TAKO MISLIM: Primanje za Samira Milu - PR štos za jednokratnu upotrebu ili više od toga

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogi se, možda i s pravom, pitaju pa tko je taj Samir Mila kojeg su danas primili gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić i obojica njegovih zamjenika. Novinar - voditelj jedne lokalne radio postaje, a primaju ga zbog toga što odlazi iz Šibenika u Zagreb na, prema njegovoj procjeni, bolji posao. Pa koliko je prije njega otišlo ljudi iz Šibenika, inženjera, profesora, liječnika, a da nitko na to nije trznuo. Ili pak, koliko je novinara prije njega napravilo nešto što je za čovječanstvo puno vrijednije, primjerice kolegica Jadranka Klisović koja je volontirala među siročadi u Africi, pa nisu doživjela takvu čast. Jer ako to  gledamo protokolarno, primanje kod gradonačelnika bi ipak trebala biti čast koju treba i zaslužiti radeći za opće dobro. Nedavno su iz Šibenika, trbuhom za kruhom i u ipak neizvjesnu budućnost, a ne na siguran posao,otišle  dvije isto tako  fakultetski obrazovane novinarke koje su surađivale s gradskom upravom, Dora Žganjer i Ines Rudan, ali je to prošlo nezapaženo.

 

Prema percepciji u javnosti ovo je danas bio dobar PR štos i za gradsku upravu i za Samira koji je proglašen šibenskim novinarskim brendom što njemu odgovara. Gradonačelnik je pokazao da uvažava novinare i novinarsku profesiju. No možemo li se na tome zauistaviti s obzirom na protokolarnu važnost događaja? Da je neki novinar u  Americi ili nekoj drugoj  razvijenoj državi  otišao s posla iz jednog grada u drugi  njegov prijem u gradskoj upravi bio bi dozlaboga smiješan jer su tamo takvi prijelazi s posla na posao normalni .Kod nas je imao smisla jedino ako su se zamislimo nad činjenicom zašto iz Šibenika odlaze školovani kadrovi koji su, kako je to  predstavljeno, brend u lokalnoj zajednici i što se to događa u tvrtkama iz koje odlaze. To znači da bi gradonačelnikovo pitanje upućeno Samiru Mili: „ Pa koji ti je vrag da odlaziš“ trebalo biti upućeno njegovom donedavnom poslodavcu koji dobiva i novac iz proračuna: „Pa koji Vam je vrag da takve kadrove puštate da odu?“.

Gradska vlast  bi se nad Samirovom odlukom trebala zamisliti  i potom  svojom politikom prema medijima utjecati  na to da kadrovi poput, kako mu tepaju, brenda kao što je Samir Mila ne odlaze iz Šibenika zato što tu ne mogu  raditi kao profesionalci  nego samo ako su, kao profesionalci, dobili puno bolju poslovnu ponudu. A onda to zaista nije  tema koja bi trebala zaokupiti svu trojicu gradskih čelnika jer je to stvar osobnog izbora.
 

Iz kategorije: Vijesti