Datum objave: 11. Svibanj 2015

(Ne) obilježavamo 111. obljetnicu smrti slavnog Ante Šupuka, a ne znamo ni gdje je rođen

Diana Ferić
Diana Ferić

Ante vitez Šupuk, prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika umro je na današnji dan prije 111 godina, 11. svibnja 1904. godine u šezdeset šestoj godini života . Bio je političar i poduzetnik kojeg se, zbog njegovih postignuća i doprinosa razvoju Šibenika, smatra ocem modernog Šibenika. Prema Smrtovnici A219/904/2 Ante vitez Šupuk, pokojnog Marka, posjednik i obrtnik, po vjeroispovijesti katolik, oženjen, nastanjen u Šibeniku sa stalnim prebivalištem u kući Makalina obala, a detalje o njegovvoj smrtovnici i oporuci donosimo u časopisu Volim Šibenik  broj 1. i 2,  koji su izašli u ožujku i travnju ove godine.

Ante Šupuk, jedna je od najznačajnijih ličnosti u povijesti Šibenika. Ovjenčan čašću viteza, slavni gradonačelnik i preporoditelj Šibenika, poduzetnik, gospodarski vizionar, političar i altruist, u kolektivnoj svijesti Šibenčana prisutan je već gotovo 150 godina. Tog vrijednog i uspješnog čovjeka slavi se više kao graditelja prve hidrocentrale i cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i potrošnje Tesline revolucionarne izmjenične struje nego kao tvorca modernog Šibenika iako današnji Šibenik počiva na mnogim temeljima koje je on izgradio. Još uvijek se liječimo u Šupukovoj bolnici, tražimo pravdu na Šupukovom sudu, pijemo kavu i kupujemo u Šupukovom mlinu, naša računala rade na Šupukovu struju, hodamo ulicama koje je popločao Šupuk, tek odnedavno moderniziramo Šupukovu kanalizaciju, a u mnogim kućama pijemo vodu iz Šupukovog vodovoda. Neka od njegovih poduzetničkih djela već su pala u zaborav, kao što se polako ali sigurno zaboravlja na njegov altruizam, brigu za siromašne, potpore nadarenoj djeci da se školuju, pomoć kulturnim i umjetničkim gradskim institucijama. Tom i takvom Anti vitezu Šupuku, čiju inkarnaciju Šibenčani priželjkuju u ovim kriznim vremenima, Šibenik još nije podigao spomenik. Njegova prva elektrana još nije turistička atrakcija, Šibenik još nema svoj muzej industrijske baštine koji bi nosio njegovo ime, čak ni tehnička škola ne nosi njegovo ime, na bolnici nema spomena na njenog graditelja kao i na zgradi suda, a tek se ove godine počelo razmišljati kako bi turističkim brendom mogla biti šibenska električna rasvjeta – jedan od Šupukovih projekata koji bi trebao biti predstavljen replikama uličnih svjetiljaka i Edisonove žarulje s ugljenom žarnom niti.

 

Ta lijepa ideja podsjeća nas, međutim, da o Anti Šupuku još nije napisana ni biografska knjiga
pa nam djeca moraju kao kokoši kljucati po raštrkanoj literaturi tragajući za mrvicama znanja o njemu i to uglavnom završi neslavno, s puno netočnih informacija o njegovom liku djelu
 

Iz kategorije: Vijesti