Datum objave: 04. Svibanj 2015

Župan Pauk: Zbog Klarina više nema Big game fishinga u Jezerima

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog rješenja šibenskog lučkog kapetana Roberta Baljkasa o oduzimanju djelatnosti Sportskom ribolovnom društvu "Punta Rata" iz Jezera koja organizira čuveni Big game fishing jer lučicu u Jezerima nisu koristili sukladno Odluci o koncesiji županijska uprava je danas, nevoljko i protiv svojih uvjerenja, kako je kazao župan Goran Pauk , predložila vijećnicima Skupštine Šibensko - kninske županije da se tom sportskom društvu oduzme koncesija. No na prijedlog nezavisnog vijećnika Stipe Petrine to je odgođeno do sljedeće sjednice.

 

" Mislim da bi zbog ugleda koje ima Big game fishing oduzimanje koncesije bilo kontra zdrave pameti. Pokušajmo to izbjeći i ostavimo vremena da se pokuša pronaći drugo rješenje", apelirao je Petrina i to je valjda prvi put da su vladajući, ali i većina ostalih vijećnika u dvoje suzdržanih, bez problema prihvatili njegov prijedlog.

 

Župan Pauk je, obrazlažući razloge zbog kojih su to stavili na dnevni red sjednice Županijske skupštine, kazao: "To je jednostavno izsilovana stvar i za sve je kriv načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin . On j zaratio s udrugom Punta rata i ustraje u tomu radeći u korist vlastite štete jer rješenja koja je donio Lučki kapetan znače da više nema Big game fishinga. Osobno mi je loše zbog toga što sam ovo morao predložiti, ali drugog puta nakon donesenih rješenja nema", objasnio je župan.
 Klarin je sportsko društvo Puna rata prijavio Lučkoj kapetaniji da ne koriste na zakonit način pomorsko dobro za koje imaju koncesiju.

 

Problem je u tomu što su se u tom dijelu namijenjenom za potrebe tog sportskog društva vezivali i ribarski brodovi , odnosno gospodarska plovila, ne bi ne bi smjeli. Zbog toga je Lučki kapetan, nakon obavljenog nadzora, donio rješenja o nezakonitom korištenju koncesije i oduzimanju djelatnosti na pomorskom dobru. " Teško da netko može spriječiti da se ribarice tu vežu i da se to može stano imati pod kontrolom.To što je Lučki kapetan napravio prvi put dogodilo. Pokušali smo sugerirati da bi bilo bolje da se općinska vlast i sportsko društvo Puna rata dogovore. To sportsko društvo ne može sada niti ništa ispraviti jer ne mogu uopće djelovati na pomorskom dobru. Klarinu smeta ponton koji su oni stavili u more, a ne smetaju mu slična dva pontona ispred Turističke zajednice. Mislili smo da će se rješenje pronaći u Prostornom planu Općine Tisno, ali potrebe tog sportskog društva nisu uvažene nego im je sve svedeno na batrljak od mula. Ne znam što Klarinu to treba", zaključio je župan Pauk.

 

Oduzimanje koncesije je odgođeno, ali nitko nije objasnio što bi se trebalo napraviti da se ta mjera izbjegne budući da je Lučki kapetan donio rješenja utemeljena na Zakonu pa ispada da bi ih sada treba poništiti i donijeti nova. U neslužbenom razgovoru s ljudima iz županijske vlasti doznali smo da su oni uvjereni da Lučki kapetan mogao i drukčije postupiti te da je vjerojatno i na njega napravljen pritisak.

 Ivan Klarin je, podsjetimo, još je potkraj lipnja 2013.godine podnio je zahtjev Šibensko-kninskoj županiji za poništenje koncesije Športskom ribolovnom društvu “Punta Rata”, inače poznatom kao organizatoru Big game fishinga u Jezerima. Klarin je tražio hitno raskidanje ugovora o koncesiji zbog “apsolutno neprimjerenog i netransparentnog upravljanja obuhvatom koncesionirane sportske luke, uz ostalo i stoga što se vezovi u tranzitu naplaćuju stranim brodovima, iznajmljuju i prodaju”, a sve, dakako, protuzakonito i bez ikakvih ovlasti.

 

"Na tom se dijelu pomorskog dobra vezuje svi više katamarana i jedrilica dužine preko deset metara, a riječ je o sportskoj lučici. Ta su plovila dospjela u tu sportsku trgovanjem, odnosno prodajom vezova koju su pojedinci shvatili kao vrlo dobar biznis, a da pritom koncesionar ŠRD “Punta Rata” nije reagirao niti išta poduzeo", kazao je tada novinarima Klarin.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3