Datum objave: 28. Travanj 2015

POST FESTUM IZBORA:HDZ može, ali gradonačelnik svih građana Šibenika baš i ne može likovati

Diana Ferić
Diana Ferić

Reakcije na rezultate izbora za mjesnu samoupravu u Gradu Šibeniku očekivane su i ispolitizirane no nitko ne pokazuje da je zabrinut za ono što je jedina prava poruka tih izbora a to je da su Šibenčani apatični i apsolutno nezainteresirani za nešto što bi trebalo utjecati na njima ne baš nebitne stvari – kvalitetu života i standard života u naseljima u kojima žive.

Statistički gledano, HDZ likuje i rezultate izbora naziva svojim trijumfom i  ima pravo gledajući šturu statistiku jer je osvojio je daleko najveći broj mandata više od 67 posto, a njihovi oponenti SDP i HNS oko 8 posto. To je podatak kojim se hvale, a to što je na izbore izašlo manje od 18 posto građana, politički gledano, s pravom zanemaruju. jer sve to značajno umanjuje. U pravu je šibensko – kninski župan Goran Pauk kada kaže da su rezultati odraz raspoloženja građana, ali on tjera vodu na svoj mlin pa zaključuje da je većina građana za HDZ, no prava je istina da su oni odraz raspoloženja velike većina građana jer su pokazali da su građani apatični i da ih izbori ne zanimaju. HDZ se hvali, opet ne bez temelja, da su pobijedili u nekim naseljima koja su im do sada bila nedostupna poput Jadrije ili Baldekina. Očito je da su se terenu potrudili i izvukli na izbore najveći broj svojih glasača što je na ovim izborima bilo presudno s obzirom na to da oni ostali uglavnom nisu ni izašli na izbore. Da je samo o tome riječ, svjedoči i primjer nedavno osnovane Hrvatske konzervativne stranke koja je, nakon ovih ipak po svemu mizernih izbora, ispala treća politička snaga u Šibeniku. Dahće za vratom SDP –u, moglo bi se iz toga zaključiti iako je teško povjerovati da je to odraz pravog raspoloženja birača. Ali rezultati su takvi ... Da kada se potrudiš dobiješ pokazuje i primjer Ražina u kojima je pobijedio HSP i tako redom.

SDP za svoj fijasko optužuje više građane nego sam sebe jer je to, kažu, rezultat, neizlaska građana na izbore, a ne njihovog nerada na terenu i nevidljivosti u mnogim naseljima. Da nisu krivi građani nego oni svjedoči i valjda jedini svijetli primjer te strane, primjjer njihovog kandidata u Raslini Ivana Rajića koji se potrudio, pa je i pobrao rezultat.

Mjesni izbori SDP –u očito nisu važni, ali su smetnuli s uma da će se iz njih izvlačiti opći zaključci o odnosu političkih snaga i raspoloženju građana općenito pa i to dovoditi u vezu s nadolazećim državnim izborima.

Na kraju, ali ne manje važno. Šibenski gradonačelnik Željko Burić može, kao i njegovi stranački kolege likovati nad rezultatima izbora kao čelnik HDZ -a,  ali bi kao gradonačelnik svih građana trebao bi biti nesretan, a u najmanju ruku nezadovoljan zbog apatije i nezainteresiranosti za uvjete u kojima žive koju su Šibenčani pokazali. Da su zadovoljni i sretni sigurno bi izašli u puno većem broju na izbore i nagradili one za koje misle da su za to njihovo zadovoljstvo zaslužni. Da su svjesni toga da bi moglo i trebalo bolje i da se to može promijeniti izašli bi također na izbore i glasali za one za koje misle da to mogu napraviti, a oni su poslali najgoru poruku: „Baš me briga“ što je odraz  osjećaja nemoći.
 

Iz kategorije: Vijesti