Datum objave: 23. Travanj 2015

Grad Šibenik dobio milijun kuna da izradi plan rješenja za javni autobusni i brodski prijevoz

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradu Šibeniku je Ministarstvo prometa i infrastrukture odobrilo oko milijun kuna za izradu dokumentacije za natjecanje za financiranje projekta lntermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza autobusima i brodovima – UrbEco iz EU fondova.

„Naši zeleni projekti održive urbane mobilnosti idu dalje. Tu prije svega mislim na javni gradski, kako autobusni tako i brodski, prijevoz. Odobrenih milijun kuna uložit ćemo u izradu Master plana održive urbane mobilnosti Grada Šibenika koji će biti izrađen na način da slijedi novo razvijenu metodologiju Europske unije i bit će ključni strateški dokument potreban za buduće financiranje svih projekata iz sektora prometa iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Kroz Održivi plan urbane mobilnosti integrirat će se, ažurirati i na odgovarajući način nadograditi već postojeći i razvijeni dokumenti iz sektora prometa, a podatke obraditi na način tražen da bi se zadovoljili kriteriji za prijavu budućih projekata na EU fondove.

„Master plan ima za cilj pružiti osnove za održivi razvoj prometnog sektora s financijskog, tehničkog i okolišnog aspekta i postizanje integriranog sustava planiranja u prometu na svim razinama, temeljenog na zajedničkoj metodologiji i jasnom planiranju koji za polazište ima Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2030. godine.“, pojašnjava pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak.

Master plan će obuhvatiti identificiranje lokalnih i regionalnih potreba mobilnosti, kreiranje zajedničkog planskog modela, analizu i predlaganje razvoja prometnog sustava iz različitih perspektiva (organizacijskih, operativnih, funkcionalnih, infrastrukturnih), identificiranje stvarnih potreba prometnog sustava kao alata za podržavanje socio-ekonomskog razvoja, planiranje prometnog sustava u skladu s potrebama ostalih socio-ekonomskih sektora, te dentificiranje potrebnih koraka za daljnji razvoj definiranih mjera.

Master plan će obuhvaćati sve vidove prometa, uključujući i model brodskih linija razvijen kroz projekt INTERMODAL, a predložene mjere će se razvijati za čitav administrativni prostor Grada Šibenik i neće biti ograničeni samo na uže središte grada.


 

Iz kategorije: Vijesti