Datum objave: 14. Travanj 2015

Paradoks izbora voditelja MDF: Iskusni stoj, anonimci naprijed!

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako nekoj šibenskoj instituciji treba veća doza „svježe krvi“ i inovativnosti onda je to sigurno Međunarodni dječji festival koji je već odavno pao u tešku letargiju i monotonost, a te nužne promjene mogu donijeti samo kreativni pojedinci. Prilika da se to dogodi bio je upravo nedavni natječaj za njegovog voditelja no ono što o načinu izbora iz kuloara izlazi u javnost nimalo ne ulijeva povjerenje da će taj cilj biti ispunjen. U uži izbor ušle su tri kandidatkinje ne baš s velikim organizacijskim iskustvom u toj djelatnosti. Navodno favoritkinja, Ivana Badžim, profesorica je u jednoj šibenskoj srednjoj školi , a veza s MDF –om joj je što je na njemu radila kao turistički vodič. Zanimljivo je da Povjerenstvo niti jedna glas nije dalo Zorani Mihelčić pokretačici suvremenog plesa u Šibeniku, članici Festivalskog vijeća Međunarodnog dječjeg festivala i Kulturnog vijeća Grada Šibenika te predsjednici i umjetničkoj voditeljici plesnog ansambla 'Sjene' i organizatorici šibenskog Plesnog festivala, po struci profesorica engleskog jezika čija je plesna predstava lani zatvorila MDF već kandidatkinjama s puno manje iskustva i veze MDF –om i kulturnim stvaralaštvom. Presudili su očito drukčiji kriteriji.

Neki su nam se kandidati požalili na tijek intervjua i na to da je Povjerenstvu najmanje bilo stalo do njihove vizije razvoja MDF –a. Dvije kandidatkinje su nam potvrdile kako je jednu od članica Povjerenstva zanimalo jedino zbog čega su se odlučile napustiti sigurne poslove koje sada rade i prijaviti se za voditelja MDF –a s obzirom da je riječ o poslu na određeno vrijeme. Naime, u slučaju da ode s mjesta ravnateljice Kazališta taj posao čeka Maju Trlaju. „To pitanje je bilo šokantno, ispod razine ljudskog dostojanstva. Zar  je to neki kriterij, a ne prihvaćanje izazova,  imati petlju napraviti nešto novo“, kažu one.

Prema neslužbenim informacijama na natječaj se  javilo desetak kandidata, a informativni razgovor s njima je obavilo ad hoc stvoreno povjerenstvo za koje, kako doznajemo, nema uporišta u pravilnicima HNK Šibenik u sklopu kojeg djeluje MDF. Posebno je zanimljiv njegov sastav. U njega su pozvani nekadašnji ravnatelji Kazališta osim Drage Putnikovića koji je, na žalost pokojni, i Nere Gojanović Klajić koja je persona non grata, a to znači Ante Pulić koji je već odavno u mirovini i Dragan Zlatović koji je već godinama izvan te sfere te Jasenka Ramljak, umirovljena voditeljica MDF –a i nekadašnja v. d. ravnateljice Kazališta. Na pitanje zbog čega su se odlučili za takav izbor povjerenstva i zašto nisu uključili neke ljude koji su se potvrdili u organizaciji aktualnih kulturnih događanja u Šibeniku, umjesto onih koji su iz tog prostora izašli Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta kaže: „Mislim da to nema veze jedno s drugim. Ovdje nije riječ o organizaciji evenata i klutrnih događanja nego o radu Ureda Festivala. Odlučili smo se za ljude koji u vezi s tim imaju iskustva. Mi smo s kandidatima obavili informativne razgovore i onda smo glasovali i drago mi je da smo imali slične ocjene. Ja ću iz toga Kazališnom vijeću predložiti jednog kandidata.Ne mogu reći tko će to biti, ali je Ivana Badžim sigurno jedna od mojih favoritkinja. Drago mi je što su svi kandidati koji su se javili povezani s MDF-om“, izjavila nam je Maja Trlaja.

Kazališno vijeće koje će sastati ili u četvrtak ili u ponedjeljak.
 

Iz kategorije: Vijesti