Datum objave: 26. Ožujak 2015

Ateisti i agnostici Hrvatske pozivaju vas na kavu s nevjernicima u Šibeniku

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Iz Facebook grupe "Ateisti i agnostici Hrvatske" pozivaju na 11. druženje kojeg su nazvali "Na kavi s nevjernicima". Na tu zanimljivu ideju članovi udruge Protagora i inicijativa "Nisam vjernik" i "Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku", okupljeni na fejsu, došli su spontano prije godinu dana. Odlučili su izaći iz okvira virtualnih druženje i naći se u "stvarnom" svijetu. Tako se jednom mjesečno okupljaju u svim većim Hrvatskim gradovima gdje se neformalno druže u lokalnom kafiću i razgovaraju o nizu tema vezanih za vjeru. Ovaj mjesec na rasporedu je 11. druženje, a simultano će se događati u preko 20 gradova Hrvatske. U Šibeniku je kava zakazana u subotu u 18 sati u caffe baru Domald.

"Ovo je treće takvo druženje u Šibeniku, nađemo se nar par u kafiću, proćakulamo i popijemo kavu. Nije to nešto ozbiljno kao u Zagrebu i Splitu gdje imaju predavanja i debate, ali ugodno je i zanimljivo naći se s istomišljenicima iz svog grada" sramežljivo nam priča Marijana koordinatorica druženja za Šibenik.

S druge strane, Luka Baričić, koordinator inicijative za Split, kaže kako je kod njih jako dobar odaziv na ovakva druženja. Priznaje da su na početku ljudi imali određeni strah od reakcije društva i da su se bojali dolaziti na dogovorene sastanke, ali da se sad okuplja sve više članova a pogotovo mladih što ga jako veseli.

"Nalazimo se jednom mjesečno, vikendom, i odlična je posjećenost. Organiziramo predavanja, debate i tribine ali sve u neformalnom tonu, uz kavu i ugodno ćaskanje. Pričamo o aktualnim temama i problemima koji su vezani za vjeru u Hrvatskoj, kao što su Vatikanski ugovori, problemi s Filozofskog faxa u Zagrebu koji imaju s Katoličko-bogoslovnim fakultetom, i općenito o temama koje se nemaju priliku slušati u školama ili na TV-u. Nekad napravimo i okrugli stol na kojem ugostimo znanstvenike kojima je religija struka tako da se stvori jedna intelektualna rasprava o povijesti vjere i o sl. temama" hvali nam Luka druženja u Splitu.

Pozivaju sve nevjernike iz Šibenika da dođu na zanimljivo druženje u subotu u 18 sati u Domalda.

 

Iz kategorije: Vijesti