Datum objave: 26. Ožujak 2015

Ekipa učenika Turističke i Strukovne škole iz Šibenika osvojila broncu na međunarodnom gastro natjecanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Ekipa sastavljena od učenika Turističko-ugostiteljske škole i Srednje strukovne škole, smjer agro-turistički tehničar osvojila je brončanu medalju, odnosno treće mjesto na jednom od najvećih kuharskih natjecanja Mediterana Biser mora na Braču  koje ove godine slavi 10.godišnji jubilej!

Učenica Cvita Bilan iz četvrtkog razred  agroturističkog tehničara  je uspješno odradila predjelo pod nazivom Dalmatinska čarolija od liganja. Riječ je o učenici koja je prošle godine na također međunarodnom natjecanju ConPasta u Karlovcu osvojila broncu za Cvitine raviole.

Učenik Grgo Bačelić, koji je tek ove jeseni upisao prvi razred kuhara u Turističko-ugostiteljskoj školi, odlično je odradio glavno jelo File brancina na bodulski

Mateja Brajković  učenica četvrtog razred ATT iz Srednje strukovne škole je više nego ugodno iznenadila izvedbom zahtjevne Skradinske torte za desertno jelo.

Učenike je vodila stručna učiteljica kuharstva Biserka Šmit, djelatnica Turističko-ugostiteljske šklole. "Suradnja dviju škola traje već duže vrijeme i nagrađeni menu je rezultat dugogodišnjeg predanog rada i motivacije profesorice i učenika.   Prvi dan je bilo naše natjecanje, a drugi dan su kuhali profesionalni kuhari tako da su učenici mogli i puno toga naučiti. Vrlo smo zadovoljni  brončanom medaljom jer je konkurencija bila  vrlo oštra", kazala nam je Biserka Šmit.

 

Biser mora'' tradicionalni je međunarodni kulinarski festival koji se održava od 2006.godine. Profilirao se kao jedno od najznačajnijih natjecanja kuhara na Mediteranu i ima ocjenu prvorazrednog gastronomskog i turističkog događaja Hrvatske.  U prilog tome govori činjenica da je do sada sudjelovalo više od 300 kuhara iz 18 europskih zemalja te još 200 sudionika iz srednjih škola, predavača i osoba iz javnog života, te svih zaslužnih za razvoj hrvatske gastronomije i gastronomije partnerskih zemalja.   

To je puno više od samog natjecanja za kuhare profesionalace i ugostiteljske škole jer su u bogat i atraktivan program uključene gastro izložbe, enološke radionice, cooking show-ovi, degustacije, prezentacije strane i domaće kuhinje, okrugli stolovi, B2B susreti, radionice za profesionalne kuhare i građanstvo, gastro ture, zabavni program…   

Napisala: Iva Prpić

Iz kategorije: Vijesti