Sidebar Menu

Datum objave: 19. Veljača 2015

Rastauracija Vratnica katedrale - unikat drvene povijesne baštine

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Zahvaljujući donaciji vlasnika Zagrebmontaže Vlade Čovića od 16 500 kuna ponovno će se restaurirati Vratnice katedrale koje su u protekli sedam godina znatno oštetili blizina mora i atmosferski uvjeti. Danas su demonitirane i odvezene u radionicu restauratora Božo Petretića, a radnici Zagrebmontaže obavljaju sve ostale poslove. Barokne katedralne vratnice restaurirane su i 1999. godine također donacijom Zagrebmontaže. Te su vratnice unikat drvene povijesne baštine ne samo u Šibeniku nego i cijeloj Dalmaciji.
To je još jedan od programa Standi koji obuhvaća restauriranje i zaštitu arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri uz pomoć donatora među kojima su i lokalna samouprava, ali i pojedinci i tvrtke. Do sada je tako obnovljeno 37 takvih detalja. " S obzirom na ekonomsku krizu sve je teže naći donatora, ali mi se ne predajemo. Ovaj program koji provodimo je unikatan kao model obnove vrijednih arhitektonskih detalja u povijesnim jezgrama, a stalnih izvora prihoda i programa za financiranje za to nema", ističe konzervator Ivo Šprljan koji vodi program STANDI

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.