Datum objave: 15. Veljača 2015

Svečana inauguracije Kolinde Grabad Kitarović: Ostavimo se povijesnih ideoloških sukoba!

Diana Ferić
Diana Ferić

Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano je prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu i time započela petogodišnji mandat, prenpsi HINA.

Prisegom na Ustav RH pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda, Kolinda Grabar Kitarović je svojom čašću prisegnula na savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti predsjednice Republike, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Obvezala se da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Svečanu prisegu je završila riječima "Tako mi Bog pomogao" uz gromoglasni pljesak i skandiranje okupljenih "Hrvatska, Hrvatska", a potom i potpisala prisegu te od sutkinje Omejec primila predsjedničku lentu.

"Svjesna sam odgovornosti"

U trenutku primanja lente prema svečanoj pozornici pristupili su pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske došao je na pozornicu. Predsjednica Republike dala je počast zastavi, a istodobno su s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.

Tijekom davanja počasti zastavi RH izveden je recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića.

Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je građankama i građanima Hrvatske na početku svog inauguralnog govora u nedjelju na Markovom trgu da s ponosom, ali svjesna odgovornosti, preuzima dužnost kao jedna od njih, te da će dati sve od sebe da Hrvatska postane bogatom državom.

Uputivši pozdrav Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu te svim hrvatskim državljankama i državljanima, kao i gostima inauguracije, predsjednica Republike kazala je kako se upravo položenom prisegom obvezala da će služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima.

- S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice - rekla je.

Uputila je i zahvalu svima koji su svoje živote tijekom tisućljetne borbe za hrvatsku samostalnost, ugradili u temelje moderne hrvatske države, a posebnu zahvalnost iskazala je braniteljima koji su, naglasila je, bili i ostat će zaglavni kamen naše domovine Hrvatske.

- Osobitu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr.Franji Tuđmanu, predvodniku tog povijesnog pothvata i utemeljitelju suvremene hrvatske države - dodala je Grabar-Kitarović uz aplauz i skandiranje okupljenih "Franjo, Franjo".

Poručila je da će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost te da će beskompromisno štititi socijalno najugroženije.

Potom se izravno obratila svim građanima Republike Hrvatske svjesna, kako je rekla, svoje odgovornosti prema njima jer je jedini visoki državni dužnosnik kojega građani izravno biraju.

Pozvala građane da se ostave povijesnih ideoloških podjela

- Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada - kazala je Grabar-Kitarović na početku svoga inauguralnog govora.

Nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je, nakon polaganja predsjedničke prisege, sve građane da se ostave povijesnih ideoloških podjela, po uzoru na pomirbu pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a zahvalila je i svojim prethodnicima Stjepanu Mesiću iIvi Josipoviću te najavila da će surađivati s njima, na dobrobit države.

- Pozivam sve nas u Hrvatskoj da ostavimo povijesti naše podjele i zablude. Samo zajedništvom cijeloga naroda možemo izgraditi bolju Hrvatsku. Natječimo se idejama, rješenjima i inovacijama, a ne povijesnim ulogama naših roditelja ili djedova. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro. Kao što je predsjednik Tuđman pomirbom podijeljenog hrvatskoga nacionalnog bića stvorio preduvjete za uspostavu hrvatske države, tako i mi danas novim hrvatskim zajedništvom moramo otvoriti novu stranicu naše bolje budućnosti. Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti -poručila je predsjednica u inauguracijskom govoru.

Posebno se zahvalila braniteljima i dr. Franji Tuđmanu

Zahvalivši dvojici bivših predsjednika na doprinosu u izgradnji hrvatske demokracije, poručila je kako se neće ustručavati pitati ih za savjet, jer, kako kaže, svoje različitosti moramo koristiti za dobrobit države.

Predsjednica se prisjetila i svih koji su dali život za domovinu, a posebnu zahvalnost iskazala je Franji Tuđmanu, predvodniku povijesnog pothvata stvaranja moderne hrvatske države i njezinu utemeljitelju.

Pljesak mnoštva na Markovome trgu, zvonjava zvona fanfare, dočekale su predsjednicuKolindu Grabar Kitarović kada je u podne stigla na Trg sv. Marka kako bi svečano prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu.

U elegantnom plavom kaputu, denver plave boje, sa klasičnom frizurom, predsjednica se srdačno pozdravljala s brojnim građanima.

Do svečane pozornice dopratio ju je suprug Jakov.

Objavljeno  ranije:

Približavanjem podneva i početka svečane inauguracijeKolinde Grabar-Kitarović, uzvanicima i građanima napunio se Trg sv. Marka koji su došli popratiti svečanost prisege prve hrvatske predsjednice.

Također, brojni ugledni gosti iz inozemstva i Hrvatske došli su na trg po lijepom i sunčanom vremenu.

Uz političare, među dvije tisuće nazočnih, su i brojne osobe iz kulturnog, estradnog i sportskog života, primjerice zamjenik izbornika nogometne reprezentacije Robert Kovač sa suprugom.

Inauguraciji nazoče i generali Mladen Markač i Damir Krstičević, a oduševljenje okupljenih građana izazvao je dolazak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Pljeskom i uzvicima "Drž' se majstore!" popratili su građani njegov prolazak kroz Ćirilometodsku ulicu.

U toj su ulici, kojom će do svečane pozornice na Markovom trgu proći izabrana predsjednica, uz brojne građane, i pripadnici brojnih povijesnih postrojbi, koji šarolikošću svojih odora uljepšavaju povijesni prostor Gornjega grada.

Građani dolazak prve hrvatske predsjednice i početak inauguracije strpljivo čekaju s hrvatskim zastavicama u rukama.

Očekuje se da će Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji supruga Jakova i najbližih suradnika na Gornji grad stići 15-ak minuta prije podneva.

Građani pristizali od ranog jutra

Od ranog nedjeljnog jutra na Gornji Grad, gdje će se održati svečana inauguracija prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pristižu brojni građani, koji također žele svjedočiti nedjeljnoj svečanosti.

Iako su neki od njih, poput Marije i Ivice, doputovali čak iz Kanade, strpljivo, u špaliru s drugima u Ulici svetih Ćirila i Metoda, koja vodi na Markov trg, čekaju početak svečanosti i slušaju upute djelatnika protokola.

Došli smo iz Vancuvera, Kanada, došli smo samo zbog inauguracije, poznajemo predsjednicu od ranije, govore Marija i Ivica, čiji su korijeni u Hrvatskom zagorju.

Daleki im put, kažu, nije teško pao, za dolazak su se odlučili prije tjedan dana, a sretni su i što je nedjelja u Zagrebu osvanula sunčana i vedra.

Predsjednici želimo sve najbolje, poručuju.

Svaku sreću, božju mudrost, otvorenost za svakog čovjeka, predsjednici Grabar-Kitarovic želi i časna sestra Zvonimira, koja je takodjer poznaje od ranije.

Današnji događaj velik je za sve nas, za cijeli hrvatski narod, kaže časna sestra kojoj je nedjeljna inauguracija druga kojoj će nazočiti, prvi put bila je na inauguracija predsjednika dr. Franje Tuđmana, 1997. godine.

 

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti