Datum objave: 06. Veljača 2015

Državni ured i dalje ignorira zahtjeve Županije za dodjelu bivše vojarne Minerska

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Državni ured za upravljanje državnom imovinom DUUDI još se nije očitovala o zahtjevu Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko - kninske županije da im se za uređenje Centra za posjetitelje dodjeli bivše vojarna Minerska u kanalu svetog Ante koji im je poslan još 2011. godine. Krajem prošle godine zahtjev su ponovili, kako doznajemo od šibensko - kninskog župana Gorana Pauka. Uređenje tog posjetiteljskog centra dio je druge faze turističke valorizacije kanala svetog Ante koja obuhvaća i sanaciju tvrđave svetog Nikole koja će biti uređena za posjetitelje. Taj je projekt Ministarstvo zaštite okoliša stavilo u prioritete za traženje novca iz EU fondova.
" Prema prvim procjenama taj će projekt koštati oko 9,5 milijun eura i očekujemo da ćemo za njega, kao i za šetnicu u Kanalu, što je bila prva faza, dobiti novac iz EU. Zbog toga nam je nužno da se što prije riješi naša zamolba za dodjelu Minerske", ističe župan Pauk.
Izradili su 3D geodetsku snimku zahvaljujući kojoj se može virtualno šetati po tvrđavi i točno vidjeti što sve treba na njoj napraviti. To je podloga za izradu potrebne dokumentacije. Previđa se čišćenje tvrđave koja je zarasla u korov, uklanjanje pregradnih zidova, uređenje mosta za pristup i pristupne staze oko cijele tvrđave do ulaza te mali infopunkt.
Inače, Ministarstvo kulture imalo je, a vjerojatno još ima svoj plan uređenja tvrđave s pomorskim muzejom na njoj, a traje i upravni spor između Grada Šibenika i Županije jer se bivša gradska vlast žalila na Odluku Županije da tu tvrđavu, kao dio pomorskog dobra dodjeli Javnoj ustanovi za zaštićene prirodne vrijednosti.

Iz kategorije: Vijesti