Datum objave: 02. Veljača 2015

"Novi početak" za oko 6 000 najsiromašnijih u Županiji:Donosimo kako do otpisa dugova!

Diana Ferić
Diana Ferić

Tisuće najsiromašnijih građana Hrvatske, pa tako i Šibensko – kninske županije od danas dobivaju  priliku za „novi početak“ jer će kim se prema utvrđenim mjerana hrvatske vlade izbrisati  dugovi s blokiranih računa koji ne prelaze 25 000 kuna. U prvoj  skupini, za koju  primjena tih mjera počinje danas, su korisnici socijalne pomoći. U Šibensko – kninskoj županiji takvih je oko 6 000,  u relativnom odnosu prema broju stanovnika, najviše u Hrvatskoj.

KAKO DO OPROSTA DUGOVA?

Prva stanica  je  Fina u kojoj ćete dobiti potvrdu o visini duga razvrstanog po vjerovnicima. Takvu  se  uslugu može  dobiti i online, bez  dolaska u Finu .Samo oni koji imaju potvrdu da je dug manji od 25.000 kuna te da dug vjerovnicima u privatnom vlasništvu ne prelazi 10.000 kuna ići će u centar za socijalnu skrb po daljnje potvrde.

Kad dobijete   tu potvrdu kao blokirani dužnik možete  krenuti prema vjerovnicima. Registrirani primatelji socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade, ne moraju  po dodatne potvrde u Centar  za socijlanu skrb već možee  ići vjerovnicima izravno s potvrdom Fine. Umirovljenici će trebati odrezak mirovine, a nezaposleni potvrdu da su na burzi dulje od godinu dana.

 

PET KORAKA DO OTPISA DUGA

1.Dužnik odlazi u Finu i traži potvrdu o iznosu ukupnog duga

2.Ako je dug manji od 25.000 kuna, odlazi ili poštom šalje zahtjev za potvrdu o imovinskom stanju u jedan od pet specijaliziranih Centara za socijalnu skrb

3.Umirovljenici trebaju odrezak od mirovine, a nezaposleni potvrdu da su duže od godinu dana na HZZ-u

4.S potvrdama odlaze vjerovnicima po otpis ili moratorij

5.Registrirani primatelji socijalne pomoći trebaju samo potvrdu Fine o visini duga s kojom odlaze izravno vjerovniku

 

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti