Datum objave: 29. Siječanj 2015

Šibenska policija osujetila krijumčarenje droge: Zaplijenili heroin vrijedan oko 670 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijski službenici  Odjela kriminaliteta droga, uz pomoć posebno obučenog psa Arie, posljednjih nekoliko dana osujetila dva pokušaja krijumčarenja heroina za prodaju na šibenskom tržištu o čemu su izvijestili na današnjoj konferenciji za novinare. Prvi slučaj otkrili su 25. siječnja kada je u automobilu  splitskih registracijskih oznake u kojem su bila dvojica  muškaraca  Aria nanjušila skriveni heroin. Oduzeli su im 106 grama te opasne droge koja na tržištu vrijedi 120 000 kuna. Tri dana nakon toga heroin su na  isti način pronašli u automobilu jednog 27 - godišnjeg Slovenca kojeg su zaustavili na autocesti A1. Riječ je  o 505 grama heroina  na tržištu vrijednom oko 550 000 kuna. Po riječima Ivice Kostanića, načelnika PU šibensko - kninske  do sada su  uglavnom otkrivali lance krijumčarenja droge na balkanskoj ruti koja  ide od istoka prema EU, a u oba posljednja slučaja je taj put obrnut. Ivica Kostanić nije želio otrkiti način na koji su došli do informacija o krijumčarenju droge nego je samo azao da nije bila rutinska kontrola prometa.

Inače, pas Ariaa je  odnedavno u službi PU šibensko - kninske i čuva se  na poseban način. Javno  se ne smije znati gdje je smještena, a često se i mijenjaju i mijenjat će se te lokacije.

 

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije, Odjela kriminaliteta droga su dovršili kriminalističko istraživanje nad dvojicom 28-godišnjih hrvatskih državljana osumnjičenim da su zajedno počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa droga, dok je osumnjičeni 28-godišnji (suvozač) osumnjičen i za šest takvih kaznenih djela.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 28-godišnji slovenski državljanin osumnjičenim za neovlaštenu proizvodnju i promet droga.

 

"Postupajući po ranije prikupljenim saznanjima policijski službenici Odjela kriminaliteta droga su 24. siječnja na državnoj cesti D-58 zaustavili i kontrolirali osobno vozilo splitskih registracijskih oznaka, kojom prilikom je osumnjičeni 28-godišnjak dragovoljno izručio vrećicu Slijedom toga po nalogu Županijskom suda u Šibeniku, pretraženo je osobno vozilo, kada je službeni pas za detekciju droga Aria nanjušio vrećicu sa smeđom praškastom tvari izgleda karakterističnog za drogu heroin bruto težine 106 grama. Temeljem tog je provedeno kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 28-godišnjim vozačem tijekom kojega je osumnjičeni dragovoljno predao staklenku sa zelenom biljnom materijom karakterističnom za drogu marihuana neto težine 15.8 grama i jedan komad zelene materije  izgleda karakterističnog za drogu hašiš bruto težine 11 grama, a koja droga je bila skrivena na otvorenom prostoru. Osim toga prilikom ovog postupanja kod osumnjičenih 28-godišnjaka suvozača pronađeno i oduzeli 4500 kuna u raznim apoenima i 40 EUR-a, koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima, dok je osumnjičeni dragovoljno izručio tri smotuljka ispunjena sa smeđom praškastom materijom izgleda karakterističnog za drogu heroin ukupne bruto težine od 15.6 grama, jedan smotuljak ispunjen zelenom krutom materijom izgleda karakterističnog za drogu hašiš, bruto težine od 3.3 grama, te digitalnu vagu za precizno mjerenje sa vidljivim tragovima smeđe praškaste materije. Ovom prilikom su oduzeta i tri mobitela s pripadajućim karticama", kazao je na konferenciji za novinare Kostanić.

 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni prenosili heroin radi daljnje preprodaje sitnim dilerima i konzumentima sa područja Šibenika, dok je osumnjičeni suvozač u tri navrata ponaosob dvjema osobama s područja Šibenika i Vodica prodao drogu heroin. Osim toga je utvrđeno da su osumnjičeni pronađenu i oduzetu im drogu namjeravali preprodati dilerima i krajnjim konzumentima na području Šibenika.

 

Daljnjim postupanjem policijski službenici ovog Odjela su proveli kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim slovenskim državljaninom, kada je po nalogu Županijskog suda u Šibeniku pretraženo njegovo osobno vozilo, gdje je službeni pas za detekciju droga „Aria“, detektirala drogu, nakon čega je pronađeno i oduzeto četiri smotuljka ispunjena smeđom praškastom materijom izgleda karakterističnog za drogu heroin, ukupne bruto težine 555 grama, koju je osumnjičeni posjedovao radi daljnje prodaje. Od osumnjičenog su oduzeta i tri mobitela s pripadajućim karticama.  

 

Sva trojica dilera su pritvorena.

Iz kategorije: Vijesti