Datum objave: 17. Siječanj 2015

Više od 7 000 građana u Šibensko - kninskoj županiji ima blokiran račun

Diana Ferić
Diana Ferić

Blokirane žiro račune u Šibenskoj županiji ima oko sedam tisuća građana što je 10 posto radno sposobnog stanovništva. U Hrvatskoj je broj takvih građana  porastao je za preko dvadeset tisuća, a njihov ukupni dug za čak 6 milijardi kuna, piše Index.hr. Dugovi građana tako su se izjednačili sa ukupnim dugovima gospodarstva. Broj neizvršenih osnova za plaćanje, odnosno blokada, krajem prošle godine u Hrvatskoj je premašio je brojku od 320 000, a njihovi dugovi 30 milijardi kuna, čime su dosegnuli dugove tvrtki.
Građani  najviše duguju bankama te na taj dug otpada oko 60 posto ukupnog duga.

Građani su najviše duguju banka te na taj dug otpada oko 60 posto ukupnog duga.

Najveći broj građana, njih preko 90 000 dužni su između dvije i 10 000 kuna, a dug do 10 000 kuna ima ukupno preko 142 000 građana. No prema procjenama Vlade, najnovijim mjerama oprosta duga bit će obuhvaćeno tek oko 60 000 građana. Radi se o socijalno ugroženim građanima čiji kumulativni dug ne prelazi 35 000 kuna.

Kriteriji za oprost dugova su strogi te su oprostom obuhvaćeni korisnici socijalnih naknada, primatelji invalidnina te građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna, odnosno za samca 1250 kuna. Građani kojima će dugovi biti oprošteni ne smiju imati dodatne ušteđevine ni imovine.

Iz udruge Blokirani upozoravaju da je većina dugova koji se sada otpisuju i tako završila u zastari.

"Ova današnja farsa s "oprostom dugova" je neoprostiva. Ta dugovanja su - većina-, naime, zbog socijalne ugroženosti spomenutih građana i nenaplativosti, ionako završila u - zastari, jer i sam Ovršni zakon kaže da su socijalna primanja neoporeziva te kao takva ne podliježu ovrhi, a dodatno ni suci nisu radili svoj posao jer su po Ovršnom zakonu koji je vrijedio do 01.09.2014. Morali su poništiti te ovrhe koje se nisu naplatile 6 mjeseci, odnosno godinu dana, ali nisu!, izjavila je za Index Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani.

 

Iz kategorije: Vijesti