Datum objave: 23. Prosinac 2014

FOTO: Posljednje pripreme za blagdanske užitke

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska tržnica danas je disala punim plućima nudeći sve što je Šibenčanima potrebno za ugodne (i slasne!) blagdane.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Šibenčani su danas polako i s guštom hodočastili na glavnu gradsku tržnicu u potrazi za najboljim što bi si mogli priuštiti na blagdanskom stolu. Ponuda voća i povrća bila je, za ovo doba godine, odlična, a cijene uobičajene jer su prodavači bili pošteni i nisu tražili za svoje proizvode više nego inače usprkos očekivano povećanoj potražnji.

Najveća je gužva bila u mesnicama pa se na red čekalo i po dvadesetak minuta, dobro su „kurili“ kiseli kupus i suha svinjetina. Najviše se tražio kupus u glavicama, a u mesnicama mljeveno meso i suha rebra. Prognoza: bit će dobrih rambašića!  Valja napomenuti da su Šibenčani mjerkali, ali i kopovali zavidne količine svježe prasetine koju će najvjerojatnije peći u vlastitom aranžmanu. Mesari su, očigledno dobro znajući navike i gušte Šibenčana, imali dovoljne količine biranih komada mesa za pašticadu, a za razliku od nekih ranijih godina gotovo svi su u ponudi imali i šibenske blagdanske začinske kobasice luganige.

Osim toga tražila su se svježa jaja, mrkva i drugo korjenasto povrće pa nije teško zaključiti čega će sve biti na blagdanskim stolovima Šibenčana: za predjelo sir i pršut, zatim slijedi dobra goveđa juha s luganigama pa pečena tuka s krumpirima i na kraju hladna pečena prasetina s francuskom salatom plus rambašići sa suhim mesom. Gdje će se u to obilje uklopiti pašticada teško je procijeniti ali nema sumnje da će se i za nju naći mjesta.

Na tržnici se danas dosta slabo prodavao bakalar što i ne čudi jer su ga Šibenčani potpopili još jučer, najkasnije jutros, da bi sutra bio mek, ukusan i mirisan kako priliči.

Iz kategorije: Vijesti